Luister
muziek
17 april 2024 - 11:50
Deel dit artikel:

Heksenvervolging in Cranendonck vertolkt in theaterstuk bij kasteeltje: ‘We spelen voor eerherstel’

De heksenvervolging in en om Cranendonck wordt vertolkt in een theatervoorstelling. Deze vindt plaats bij kasteeltje Cranendonck en vertelt het verhaal van ‘heksen’ die in onze regio eeuwen geleden vervolgd werden.

cranendonck24
  / / Redactie
Advertentie

In de zomers van 2020 en 2021 was De Heks van Almen 37 keer te zien op het kerkplein van het idyllische dorpje Almen waar ooit, in 1472, de allereerste heksenverbranding van Nederland heeft plaatsgevonden. De voorstellingen werden unaniem lovend ontvangen: “Betoverend, schokkend, ontroerend.” “Het verhaal over de eerste heksenverbranding heeft internationale allure.” “Prachtige voorstelling die dwars door mijn ziel sneed.” “Een indrukwekkende voorstelling over vrouwenvervolging die diep ingrijpt in ons hart, onze psyche en rijkt tot in ons huidige leven.” Er kwam spontaan een lawine van ondersteuning in de vorm van donaties, vrijwilligers, tips en uitnodigingen voor andere speellocaties op gang en de stap naar een landelijke tournee was snel gemaakt.

Sindsdien maakt Theatermakers Achterhoek jaarlijks een tournee naar verschillende plaatsen in Nederland die in de tijd van de heksenvervolgingen (1450 tot 1750) van betekenis zijn geweest. “We spelen voor het eerherstel van de onschuldige slachtoffers van deze vervolgingen. De tournee bracht ons al naar Noordoost-Groningen (Onstwedde en Het Hoge Land), Bredevoort (Gelderland), Oudewater (Utrecht), Roermond (Limburg) - met wegens groot succes een reprise in het jaar daarna - Lochem (Gelderland), Amersfoort (Utrecht) en Schiedam (Zuid-Holland)”, zegt de theatergroep.

Theater over heksen in Cranendonck

In mei 2024 komen ze naar Cranendonck, waar een moeder en haar dochter werden terechtgesteld en wat een grote kettingreactie aan nieuwe slachtoffers, processen en verbrandingen in De Peel tot gevolg had. Deze voorstellingen zijn aan hen opgedragen. Er worden speciale teksten voor en over hen geschreven speciaal voor deze voorstellingen. Tickets koop je HIER.

In Cranendonck spelen ze op de ruïne van kasteel Cranendonck waar moeder en dochter destijds gevangen hebben gezeten.

Dit is waar het theaterverhaal over gaat

Als Aleyda in haar eigen huis, de pastorie in Almen, wordt opgepakt en meegesleurd naar een bedompte kerker in Zutphen, heeft zij geen idee wat de reden hiervoor kan zijn. Pas wanneer haar dochter Greetje haar komt opzoeken wordt het duidelijk: Aleyda, de eigenzinnige vrouw die haar krachten en kennis van geneeskundige kruiden gebruikt bij haar werk als vroedvrouw, wordt verdacht van hekserij.

Het publiek krijgt aanvankelijk ‘gewoon’ een stuk over deze historische gebeurtenis te zien, maar terwijl ze het stuk spelen, wordt het de actrices meer en meer duidelijk dat dit verhaal uit 1472 nog steeds van invloed is op hun huidige leven en ze beginnen zich af te vragen waarom ze dit hartverscheurende verhaal eigenlijk nog een keer zouden moeten vertellen. Manja, die de moeder speelt, vindt dat de geschiedenis verteld moet worden, tot en met de verbranding. Julia, de dochter, wil niet blijven hangen in het verleden maar zich richten op de toekomst en de problemen en chaos van de huidige tijd. De gemoederen lopen hoog op maar de twee actrices slagen erin de voorstelling tot een voor hen beiden bevredigend einde te brengen.

Voor de voorstellingen in Cranendonck worden speciale teksten geschreven over de moeder en dochter die daar zijn veroordeeld en over de andere slachtoffers uit De Peel.

Achtergrond

De terechtstelling van de ‘heks’ van Almen markeerde het begin van eeuwen vrouwenonderdrukking. De heksenvervolgingen zijn een bijna vergeten stuk geschiedenis maar ze zijn van grote invloed geweest op de ontwikkeling tot onze huidige maatschappij en met name op de rol van vrouwen daarin. ‘De Heks van Almen’ maakt de gevolgen van de heksenverbrandingen inzichtelijk en legt daarmee maatschappelijke mechanismen bloot die helaas bijzonder actueel zijn. Denk aan de me too-affaire, de commotie rond programma’s als ‘The Voice’, ‘De Wereld Draait Door’ en andere populaire televisieprogramma’s waarin regelmatig melding wordt gemaakt van grensoverschrijdend gedrag onder de medewerkers. Aan (vrouwelijke) politici als Sigrid Kaag die tijdens haar politieke carrière werd uitgemaakt voor heks, de steeds grimmigere rol van de sociale media, ook voor heel jonge vrouwen en meisjes. Theatermakers Achterhoek zoekt met een geheel eigen benadering en een mengeling van heden en verleden naar het licht in dit gruwelijke verhaal van de heksenverbrandingen.

‘De Heks van Almen’ vormt een levend monument van eerherstel voor mensen die onschuldig terechtgesteld zijn. Deze voorstelling speelt een hoofdrol in het tot stand komen van het Nationaal Heksenmonument in Nederland.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie