Luister
muziek
25 april 2024 - 17:15
Deel dit artikel:

Lezing over Kamp Vught in het 'kerkje' in Budel

Er vindt een lezing door Piet Pruijssers plaats in 'Het Kerkje' in Budel. Deze lezing gaat over Nationaal Monument Kamp Vught, ‘een beladen plek’.

cranendonck24
  / / Redactie
  • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

De lezing is op donderdag 16 mei om 20.00 uur in ‘Het Kerkje’ aan de Dr. Ant. Mathijsenstraat 7 in Budel. Piet Pruijssers uit Sprang-Capelle, als vrijwilliger-rondleider verbonden aan het Nationaal Monument Kamp Vught, neemt je in zijn presentatie mee naar het voormalige SS-concentratiekamp in Vught. Een voor velen nog vrij onbekende oorlogsgeschiedenis, die niet zover hiervandaan heeft plaatsgevonden.

Kamp Vught was tijdens de Tweede Wereldoorlog het enige SS-concentratiekamp buiten nazi-Duitsland. Het kamp viel ook rechtstreeks onder commando van het SS-hoofdkantoor in Berlijn. In 1942 werd begonnen met de bouw van Konzentrationslager Herzogenbusch, zoals Kamp Vught officieel heette. Toen de eerste uitgehongerde en afgebeulde gevangenen in januari 1943 uit Amersfoort aankwamen, was het kamp nog niet af. Dat mochten de gevangenen zelf afbouwen. De miserabele omstandigheden kostten in de eerste maanden al enige honderden mensen het leven. Kamp Vught was naast gevangenkamp ook een werkkamp en voor Joden een doorvoerkamp.

In totaal werden ongeveer 32.000 mensen tussen januari 1943 en september 1944 korte of langere tijd opgesloten in het kamp. Van hen vonden 750 kinderen, vrouwen en mannen in het kamp de dood door honger, ziekte en mishandelingen. 329 gevangenen werden geëxecuteerd op de fusilladeplaats even buiten het kamp. Voor ongeveer 12.000 Joodse gevangenen was Vught een doorvoerkamp naar de vernietigingskampen.

Op deze historisch beladen plek, in de bossen bij Vught, wordt de herinnering levend gehouden aan de geschiedenis van het kamp én de slachtoffers. In woord en beeld zal Piet Pruijssers de bezoekers meenemen in het leven van de kampgevangenen. Ook komen de kindertransporten van 6 en 7 juni 1944 ter sprake. En kort zal aandacht worden besteed aan de Philips-werkplaatsen in het kamp en de moeilijke keuze waar Frits Philips voor werd geplaatst.

Door deze indringende verhalen wordt zichtbaar hoe persoonlijke keuzes van individuele mensen, ook nu nog, kunnen leiden tot onderdrukking of uitsluiting van anderen in de samenleving.

  • Datum: donderdag 16 mei 2024
  • Tijd: 20.00 uur
  • Locatie: ‘Het Kerkje’, Dr. Ant. Mathijsenstraat 7, Budel
  • Entree: gratis voor leden van de heemkundekring, niet-leden betalen 2,50 euro

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie