Luister
muziek
25 april 2024 - 22:22
Deel dit artikel:

Dodenherdenking bij 'de zes van Dorplein', maar wie waren dat?

Een bidprentje met zes namen en zes portretten, dat is het gedachtenisprentje van de zes oorlogsslachtoffers die op 5 september 1944 in Budel-Dorplein de dood vonden. Het zijn Theo Stevens, Antoon van der Putten, Leo Looijmans, Martin Looijmans, Jan Zandvliet (marchaussee) en Kees Kappers (douaneambtenaar). Wat gebeurde er op die bewuste dag vlak voor de bevrijding van Budel?

cranendonck24
  / / Redactie
Advertentie

In september 1944 saboteerde het verzet het spoor bij Budel-Dorplein. Een trein vol SS'ers ontspoorde. De prijs die Budel-Dorplein betaalde, was hoog. De Duitsers maakten uiteraard jacht op de betreffende verzetsstrijders die waren weggevlucht. Stevens, Van der Putten, Zandvliet en Kappers hadden zich verscholen in het riet achter het huis van Frans Dor. Hun schuilplaats werd echter verraden. Ze werden alle vier ter plekke op een afschuwelijke manier vermoord. De familie Dor liet op deze plek vier bomen planten ter nagedachtenis van deze vier oorlogsslachtoffers.

Herdenkingskruis in Budel-Dorplein

De broers Leo en Martin Looijmans, ook werkzaam in het verzet, hadden zich op een andere plek in de Peel verschuild. Toen zij dachten dat de kust weer veilig was en zij tevoorschijn kwamen, vielen zij alsnog in handen van de Duitse SS. Ook zij vonden op een afschuwelijke manier de dood. Hun verminkte lichamen werden de volgende dag gevonden bij de ontspoorde trein. Op deze plek op het terrein van de zinkfabriek werd voor de broers Looijmans een herdenkingskruis opgericht.

Eregraf voor verzetsmensen

In Budel-Dorplein bevindt zich achter de kerk een herdenkingsmonument ter nagedachtenis van deze zes mannen die op dinsdag 5 september 1944 in Budel-Dorplein door de Duitse SS werden vermoord. Op de plaats van de oude ‘kerkkuil’ werden op 3 september 1947 de zes vermoorde (verzets)mensen in een eregraf te rusten gelegd.

Herdenkingsmonument van 'de zes van Dorplein'

Het herdenkingsmonument omhelst een vijver met op een sokkel een ceramisch beeld, een vrouwenfiguur met een vredesduif en bloementak. De tekst op de sokkel luidt: 'In de vrijheidsstrijd door de Duitsche SS omgebracht op 05-09-1944'. Verder staan er zes hardstenen grafkruisen met daarop de namen en bijbehorende data van ‘de zes van Dorplein’.

Bij dit monument vindt op 4 mei de jaarlijkse Dodenherdenking plaats.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie