Luister
muziek
06 September 2024 15:15
Deel dit artikel:

Dit briefje schreef Anouschka over moord op Wies, even later werd ze zelf dood teruggevonden

Joop Donkers en Sander Meyer bespreken in onderstaand verhaal het briefje dat Anouschka Weezenbeek anoniem aan de politie stuurde, over de moord op Wies Hensen. Niet veel later werd Anouschka zelf dood teruggevonden.

cranendonck24
  / Joop Donkers
Advertentie

Afgelopen week was het precies 35 jaar geleden dat Wies Hensen na een bezoek aan de Budelse kermis werd vermoord. Voor de Peter R. de Vries Foundation was dit aanleiding om opnieuw de aandacht te vestigen op deze zaak.

Ook diverse regionale media deden dat. Ze boden Stephan, Monique, Franco en Silvia, de neven en nichten van Wies, de ruimte om een emotionele oproep te doen aan mensen om eindelijk met de waarheid naar voren te stappen. De media-aandacht leidde tot veel extra bezoek aan de website over Wies Hensen en ook weer tot enkele nieuwe tips.

Anouschka Weezenbeek

In de vele gesprekken die de familie in en rond de Budelse kermis voerde, ging het uiteraard vaak over hun tante Wies. Maar in die gesprekken viel ook weer vaak de naam 'Anouschka Weezenbeek'. Op 22 januari 1990 kwam de 15-jarige Anouschka niet thuis van een afspraakje buiten de deur. Ongerust geworden gingen haar ouders op zoek. Ze vinden tot hun grote schrik alleen haar fiets. Drie weken later werd het ontzielde lichaam van Anouschka gevonden in de Zuid-Willemsvaart. Ze is door verdrinking om het leven gekomen.

Twee moorden van Budelse vrouwen in vijf maanden tijd. In beide zaken zijn destijds mannen gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de moord. In beide gevallen zijn die mannen ook weer vrijgelaten vanwege gebrek aan bewijs. Toch zei de politie eerder dat de twee zaken niets met elkaar te maken hebben.

Briefje van Anouschka

Een onthutsende link tussen beide moordzaken is dat de politie in november 1989 per post onderstaande anonieme tip ontving.

Pas na de dood van Anouschka bleek dat dit briefje van haar afkomstig was. Haar grote rechtvaardigheidsgevoel bracht haar ertoe om haar informatie te delen met de politie. Omdat ze zich grote zorgen maakte over wat er kon gebeuren als haar tip bekend werd, koos ze ervoor anoniem te blijven. Ze schreef de brief op de typemachine van een vriendinnetje. De brief werd gepost in een brievenbus in Den Bosch.

In het briefje wijst Anouschka naar de toenmalige eigenaar van een café in Budel en diens stiefzoon. Nadat het NFI in 2019 uit oud sporenmateriaal een DNA-daderprofiel vaststelde, bleek dat niet te matchen met het DNA van de caféhouder. In 2021 geeft Jeroen Snellen, destijds coördinator van het coldcaseteam, in een politiepodcast over de zaak Wies Hensen aan dat de politie deze mannen op geen enkele manier nog in het vizier heeft.

Ondergoed in vuilniszak

Uit het briefje wordt niet precies duidelijk hoe Anouschka aan haar informatie komt. Het lijkt er op dat ze met een aantal mensen over de zaak gesproken heeft, waaronder in ieder geval René. Joop Donkers: "Dat we Anouschka's informatie serieus moeten nemen, blijkt uit het feit dat ze aangeeft dat de politie de onderbroek van Wies uit een vuilniszak bij het eerdergenoemde café heeft gehaald. De politie heeft dat nooit bevestigd en evenmin ontkend."

Joop vervolgt: "Zeker is wel dat de onderbroek van Wies niet werd achtergelaten op de dumpplek aan de Loonderweg in Dommelen. De politie maakte over die dumpplek wel expliciet bekend dat haar linkerlaars ontbrak. Ze meldde echter niet het ontbreken van andere kledingstukken, waaronder haar BH en een blouse of shirt dat ze onder haar bodywarmer moet hebben gedragen. En ze meldt dus ook niet dat Wies haar onderbroek ontbrak."

Anouschka's anonieme tip bevat volgens Joop en Sander een zeer relevant detail dat niet door de politie naar buiten was gebracht. "Dat maakt dat we haar tip zeer serieus nemen. Zeker in de wetenschap dat het meisje vanuit haar grote gevoel voor rechtvaardigheid haar kennis wilde delen met de politie. Een heikel punt is wel de bewering dat de caféhouder de moordenaar is van Wies. Mogelijk heeft in Anouschka's gesprekken met mensen die meer wisten ergens toch een verwijzing naar hem gezeten?"

Tip sturen

Joop en Sander hopen nog tips te ontvangen. "Wie meer weet, mag het zeggen. Help Stephan, Monique, Franco en Silvia door ze na zoveel jaar eindelijk duidelijkheid te geven. Tippen kan anoniem. We gaan 100 procent discreet om met jouw informatie." Wil je jouw informatie beslist alleen anoniem delen? Schrijf je tip zo concreet mogelijk op en stuur deze in een gesloten envelop aan:

  • Team wieshensen.nl
  • p/a Parochie Heilige Willibrord
  • T.a.v. dhr. Pastoor N. van der Sluis
  • Markt 55
  • 5554 CA Valkenswaard

De parochie Heilige Willibrord staat erop hier te vermelden dat zij inhoudelijk niets met het initiatief te maken heeft. Noch pastoor Van der Sluis, noch een van zijn medewerkers zal de brieven openen of lezen. Alleen Team wieshensen.nl neemt kennis van jouw tip. Wil je niet per se anoniem tippen, gebruik dan dit tipformulier.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie