Luister
muziek
5 april 2023 - 11:30
Deel dit artikel:

Opvanglocatie AZC Budel: alles wat je moet weten

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) vangt sinds mei 2014 maximaal 1500 asielzoekers op in het AZC Budel, gevestigd op de voormalige Nassau-Dietzkazerne in Budel-Cranendonck. Het is het op één na grootste asielzoekerscentrum van Nederland, na Ter Apel.

cranendonck24
  / / Redactie
Advertentie

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over deze belangrijke opvanglocatie en de huidige situatie.

Gemeenschappelijke vreemdelingenlocatie

Het AZC Budel is een zogenaamde gemeenschappelijke vreemdelingenlocatie. Hier werken de ketenpartners COA, IND, DT&V, KMAR en politie intensief samen. Er zijn speciaal ingerichte kantoren waar de eerste intake van vreemdelingen die uit Ter Apel komen wordt verzorgd. Asielzoekers doorlopen verschillende fases van opvang, waarbij verschillende opvangvormen horen.

Centrale ontvangstlocatie en procesopvanglocatie

Asielzoekers die zich bij een aanmeldcentrum van de IND melden, worden eerst opgenomen in de centrale ontvangstlocatie (col). Hier worden ze geïdentificeerd, geregistreerd en medisch gescreend door de GGD. Na hun verblijf in de col gaan ze naar een procesopvanglocatie (pol). Hier kunnen ze enkele dagen tot rust komen en verblijven ze tijdens de behandeling van de algemene asielprocedure. Het verblijf in een col en pol samen duurt doorgaans enkele weken. Vervolgens gaan de asielzoekers naar een regulier AZC, waar ze verblijven in afwachting van het besluit van de IND op hun asielaanvraag.

Aandacht voor gesprekken en voorlichting

Op de locatie in Budel-Cranendonck is er vooral aandacht voor gesprekken tussen asielzoekers en advocaten, voorlichting door Vluchtelingenwerk Nederland en voorlichting over de opvang van het COA en de medische dienst. Partners van het COA die vertegenwoordigd zijn op deze locatie zijn onder andere VluchtelingenWerk Nederland, GZA, GGD, IOM, DT&V, AVIM en RvR.

Informatie over het AZC Budel

Het AZC Budel is een belangrijke opvanglocatie voor asielzoekers in Nederland. De ketenpartners werken intensief samen om asielzoekers op te vangen en te begeleiden tijdens hun asielprocedure. Wil je meer informatie over het AZC Budel? Bezoek dan de website van het COA of neem contact op met de betreffende instanties.

Sluiten AZC Budel

Op 1 juli 2024 zal het AZC Budel definitief de deuren sluiten. Dit besluit heeft de afgelopen tijd voor veel media-aandacht en onrust gezorgd. De opvanglocatie was namelijk een belangrijk onderdeel van de gemeenschap en bood werkgelegenheid voor veel mensen in de regio.

Het COA, de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V), de Koninklijke Marechaussee en de politie werken intensief samen op deze locatie. Naast de medische screening door de GGD en de algemene asielprocedure, is er ook aandacht voor gesprekken tussen asielzoekers en advocaten en voorlichting door Vluchtelingenwerk Nederland.

Partners van het AZC Budel zijn onder andere VluchtelingenWerk Nederland, GezondheidsZorg Asielzoekers, de GGD, de Internationale Organisatie voor Migratie, de DT&V, het Aanmeldcentrum Visum en de Raad voor Rechtsbijstand.

Hoewel het AZC Budel gaat sluiten, zal het COA zich tot de laatste dag inzetten voor een goede opvang van de asielzoekers en een zo soepel mogelijke overgang naar andere opvanglocaties.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie