Luister
muziek
20 mei 2023 - 06:03
Deel dit artikel:

Asielzoekers van jong tot oud lopen mee bij Avond4Daagse Maarheeze: 'Onvergetelijke avonden'

Het was voor het eerst in de lange traditie van de Avond4Daagse in Maarheeze dat aan de organisatoren van dit evenement de vraag werd gesteld: “Mogen er ook bewoners van het asielzoekerscentrum (azc) meedoen aan jullie wandeltocht?” Nadat die werd beantwoord met een 'ja, natuurlijk, iedereen is welkom' bleek dat de schatting – zo’n tien tot twintig mensen doen graag mee – te laag was.

cranendonck24
  / / Redactie
  • Beeld - Inwonerscollectief Cranendonck
Advertentie

Op de eerste avond moest de 19-persoons bus twee keer rijden om de 36 deelnemers en twee tolken te brengen en te halen. Het modderige parcours bleek voor hen, de honderden kinderen en hun ouders geen beletsel. Onderweg werd er volop pratend en soms zingend, genoten van de mooie Cranendonckse omgeving. Méézingen met de zes nationaliteiten konden de Nederlandse begeleiders niet en de poging om te komen tot een eenstemmig 'Ik heb een potje met vet' mislukte al snel.

In de modder

Het was wel mooi om te zien dat het jongetje van 5 jaar, dat onderweg languit in de modder viel, meteen bij het opstaan werd geholpen door een bijna 2 meter lange Iraki. Nadat die zijn flesje water had besteed aan het schoonmaken van armen en benen, vervolgde het jongetje vrolijk zijn pad door de modder.

Verhalen en muziek

Door het enthousiasme van de deelnemers bleek de bus voor 55 personen op de laatste avond nog te klein; op tien extra inschrijvers was niet gerekend bij het verstrekken van fruit en drankjes. Onderweg waren, naast de snoeptomaatjes uit de welgevulde rugzak van de begeleiders, ook het luisteren naar de in het Engels vertaalde verhalen, dankbare onderbrekingen.

Tijdens de afsluiting met een drankje bij de hockeyclub, waren ook de wandelaars van het azc zeer onder de indruk van het optreden van de jeugdige muzikanten.

Onzekere werkelijkheid

Vol van de positieve indrukken en een overvloed aan foto’s van alles en iedereen die daaraan hebben bijgedragen, stapten ze later in de bus. De bus die hen terugbracht naar de voor velen onzekere werkelijkheid. "Namens alle deelnemers van het azc en hun begeleiders willen wij, de organisatie en alle direct of indirect betrokkenen, bedanken voor de hartelijke ontvangst en verzorging van deze onvergetelijke avonden", zegt Ans van de Laar, voorzitter van Inwonerscollectief Cranendonck, tegen Cranendonck24.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie