Luister
muziek
17 December 2023 15:58
Deel dit artikel:

Jordy Drieman (VVD) op tv kritisch op spreidingswet: 'Dit is geen oplossing voor Cranendonck'

Afgelopen donderdag was Cranendoncks VVD-raadslid Jordy Drieman te gast bij Khalid en Sophie om aan tafel te praten over de motie van de landelijke VVD om een pas op de plaats te maken met de spreidingswet. "Zolang je geen concrete afspraken maakt over instroombeperking, dan heeft de spreidingswet heel weinig zin. Zeker in ons geval. Het zal ons niet helpen met de vermindering van de overlast", zo opent hij in de uitzending.

cranendonck24
  / / Redactie
  • Beeld - BNNVARA
Advertentie

Op de vraag of de spreidingswet er niet voor zorgt dat de overlastgevers over het land verspreid kunnen worden, geeft Jordy Drieman aan dat zijn zorgen vooral liggen bij het contract die de gemeente heeft met het COA. "Je bent afhankelijk van het contract met het COA voor 1.500 asielzoekers. Dan zou het COA het contract moeten doorscheuren. We hebben nu al jaren samengewerkt met het COA en ik zie het niet als een partner die dat wel even doet voor ons."

Het probleem

Drieman vervolgt met het probleem in ons land: "Het probleem is dat we een IND hebben, die maar 35.000 aanvragen per jaar aankan. En er komen er veel en veel meer binnen. Ons probleem wordt pas opgelost als je echt afspraken met elkaar gaat maken om de instroom te beperken. De poorten staan open en iedereen mag zich hier melden."

Na afloop van de uitzending geeft Jordy Drieman nog toelichting aan Cranendonck24 waarom hij geen voorstander is van de spreidingswet. "Allereerst is het goed dat ons probleem in Cranendonck aandacht krijgt van de landelijke media. Maar zo’n item duurt altijd net iets te kort om alles te kunnen belichten. Al sinds het idee van de spreidingswet ben ik hiertegen. Ik ben van mening dat een bestuursorgaan het democratisch recht moet hebben en houden om zelfstandig keuzes te maken. Zodra je vanuit een hogere overheid gaat dwingen, ga je in tegen de vrijheid om onafhankelijk een besluit te nemen. Als het nodig is om een lager bestuursorgaan te gaan dwingen, dan heb je als hoger bestuursorgaan geen draagvlak voor je probleem. Dan moet je dat aanpakken en niet je probleem verplaatsen."

'Ongelimiteerde en vervuilde instroom'

Drieman vervolgt: "Het probleem in Nederland is de ongelimiteerde en vervuilde instroom. Het ongelimiteerde zorgt ervoor dat we meer verzoeken tot asiel krijgen dan het COA aankan. De vervuiling wordt veroorzaakt door mensen die hier asiel aanvragen, waar ze geen recht op hebben. De combinatie van deze twee zaken zorgt voor de huidige overlast in Cranendonck. Je krijgt het asielprobleem alleen onder controle door de instroom te beperken. Dat moet op Europees niveau besproken worden, maar ook als Nederland kunnen we de instroom limiteren. Daarmee zorg je dat het COA voldoende plekken kan regelen en dat de IND de aanvragen tijdig kan beoordelen. Door een spreidingswet aan te nemen zonder afspraken te maken over de instroom, los je het onderliggende probleem niet op."

'Deze spreidingsweg is geen oplossing voor Cranendonck'

Deze spreidingswet biedt volgens Drieman geen oplossing voor Cranendonck. "We hebben een contract met het COA voor 1.500 opvangplaatsen. Dat contract gaat het COA niet doorscheuren op het moment dat de spreidingswet in Nederland is aangenomen. De beste oplossing voor Cranendonck is dit asielzoekerscentrum (azc) te sluiten of compleet nieuwe afspraken te maken waarbij je juist de overlastgevers verspreid over het land op kleine locaties omdat ze dan beter in de gaten te houden zijn. Deze spreidingswet biedt dus geen oplossing voor de overlast in Maarheeze. De nieuwe Tweede Kamer heeft een samenstelling die de asielinstroom in meerderheid wel wil aanpakken. Daarom is deze motie van Dilan Yesilgoz een goed signaal. En ik blijf me inzetten voor een oplossing voor Cranendonck, samen met mijn landelijke partijgenoten. Geen spreidingswet, maar een oplossing die de problemen in Cranendonck aanpakt."

Fragment terugkijken

De volledige aflevering van Khalid en Sophie met Jordy Drieman is te kijken via DEZE LINK. Het item over de spreidingswet is zichtbaar van minuut 10.30 tot 19.43.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie