Luister
muziek
15 januari 2024 - 08:09
Deel dit artikel:

Gaat de spreidingswet Budel helpen? 'Cranendonck heeft kortetermijnoplossing nodig'

Kan de spreidingswet de druk van de overlast van een groep asielzoekers in onder meer Budel verminderen. "Als burgemeester van Cranendonck doe ik een oproep aan de Eerste Kamer om voor de spreidingswet te stemmen", zei burgemeester Roland van Kessel bij Buitenhof zondag. Maandag en dinsdag staat het ter discussie in de Eerste Kamer en wordt erover gestemd.

cranendonck24
  / / Redactie
Advertentie

Momenteel wordt er bij asielopvang uitgegaan van de solidariteit van gemeenten en het zoveel mogelijk vrijwillig ter beschikking stellen van opvangplaatsen. Het voorkomen van crisisnoodopvang is daarbij een belangrijk streven. Dit model levert onvoldoende opvangplekken op, zo start de Eerste Kamer de uitleg van de spreidingswet.

Met het spreidingswetsvoorstel introduceert het demissionaire kabinet een nieuw verdeelsysteem, met twee fasen. In de eerste fase krijgen gemeenten die vrijwillig duurzame opvangplaatsen aanhouden of creëren een zogeheten specifieke uitkering van het Rijk. Als er nog meer plekken nodig zijn, dan zullen in fase twee deze overige plekken worden verdeeld over de gemeenten naar rato van het inwonertal en de sociaaleconomische status.

'Cranendonck heeft kortetermijnoplossing nodig'

Bij tv-programma Buitenhof liet Roland van Kessel zondag weten dat hij hoopt dat de spreidingswet aangenomen wordt door de Eerste Kamer. "Omdat wij als Cranendonck de kortetermijnoplossing nodig hebben. We hebben morgen iets nodig. Niet iets wat nog allemaal georganiseerd moet worden. Dat duurt te lang."

De last ligt nu al te lang bij Budel en Ter Apel, vindt Van Kessel. "De last van de problematiek wat dit met zich meeneemt. Wat ik nodig heb is dat er een betere spreiding komt, waardoor het beheersbaar wordt en daarmee de overlast afneemt.

Live meekijken in Eerste Kamer

Wil je live meekijken naar wat er in de Eerste Kamer gebeurt deze dagen? Klik dan HIER voor de livestreams.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie