Luister
muziek
12 januari 2024 - 23:46
Deel dit artikel:

Verslag: Publiek lacht zich krom bij Brabants kampioenschap tonpraten in Valkenswaard

Ook dit jaar heeft in Theater De Hofnar in Valkenswaard hoog niveau tonpraten plaatsgevonden. Vrijdagavond vond namelijk de finale van het Brabants Kampioenschap Tonpraoten (BKT) 2024 plaats. Valkenswaard24 en Cranendonck24 waren erbij.

cranendonck24
  / Redactie
  • Beeld - Marloes van der Lee
Advertentie

De grote winnaar van de avond is Erik Mulder uit Maarheeze. Hij won zowel de publieks- als juryprijs. In de top-4 eindigden verder Tom van Osch uit Budel, Rob Bouwman uit Helmond en Hans Verbaarschot uit Budel.

Het Brabants Kampioenschap Tonptraoten werd afgetrapt door het muzikale Van Binsbergen Trio. Zij brachten het volle Theater De Hofnar in de stemming met tal van meezingers. Na hun ‘inzegening’ van het publiek, stapte de eerste tonprater het podium op; titelverdediger Hans Keeris.

Hans Keeris

Hans Keeris uit Knegsel stond voor de vijfde keer in de finale van het BKT. Als ‘Lauw Winters’ betrad hij het podium van het theater. Met een Friese muts op en sjaal om, kreeg hij opnieuw de lachers op z’n hand. “‘Het lijkt erop alsof je zwanger bent’, zei de gynaecoloog tegen ons Trui. ‘Dat kan niet’, zei ons Trui. ‘Je bent het ook niet, maar je lijkt erop’.”

Hans Verbaarschot

Bulander Hans Verbaarschot stond voor het derde jaar in de finale van het kampioenschap. Als ‘Annie’ kreeg hij alleen al met zijn uiterlijk de mensen aan het lachen. “Ik kan niet zonder onze Toon. Die vibrator op m’n nachtkastje zet de kliko niet aan de straat, hè!”

Tom van Osch

Met de lange latten op de schouder betrad Tom van Osch als ‘de Skileraar’ het podium. “Ze hadden me gezegd dat je hier in Valkenswaard de lat niet te hoog moet leggen”, waarna hij ze op de grond gooit. Het was ook voor Van Osch uit Budel de derde keer dat hij in de finale van het BKT stond.

Willem Rongen

Als vierde, net voor de pauze, was het de beurt aan Willem Rongen uit Maashees. Hij is debutant in de finale van het Brabants Kampioenschap Tonpraoten. Als ‘Woeste Willem, de Zeeman’ kreeg hij met onder meer deze grap de mensen aan het lachen: “Iemand zei tegen mij: ‘Weet je wel dat er ieder jaar tienduizend Hollanders ten onder gaan aan alcohol?’ Geeft niks, want ik ben Brabander. Boeien!”

Rob Bouwman

Rob Bouwman alias ‘Robke d’n Taxichauffeur’ uit Helmond is nog iemand die voor de derde keer finalist was. “Ik zag een lifter staan, die klopt op m’n raam. ‘Heb jij nog plaats voor twee bakken bier en een Chinese rijsttafel?’, vraagt hij. Kijk maar eens in de kofferbak. Blèèèh… hij kotst alles eruit!”

Erik Mulder

Letterlijk strak in het pak (en panterprint) verschijnt vervolgens Erik Mulder uit Maarheeze in de ton. Als ‘De Kiloknaller’ kreeg hij de lachers op de hand. “We gingen naar een restaurant. Ze zeiden: ‘Ik raad je de escargots aan. Dat zijn slakken uit Frankrijk.’ Ik eet alleen slakken uit Polen. ‘Maar waarom alleen slakken uit Polen?’ Ja, daar zitten er tien in een huisje.” Met rake grappen was het duidelijk: de nestor in de BKT-finale, zijn zesde keer. “Als mijn vrouw gekookt heeft, gaat het overschot naar de hond. En die likt dan zo lang aan z’n kont, totdat die de smaak kwijt is.”

Rien van Genugten

Voor de vijfde keer op het podium in de finale: Rien van Genugten uit Sint-Oedenrode. Als ‘De Vakantiehater’ verschijnt kleurrijk op de bühne. “Ik ga niet graag naar Duitsland op vakantie. Want ik kan geen Duits. Daarom ga ik ook niet naar Limburg. Of een keer met een caravan op vakantie? Maar dat trek ik echt niet!”

Paul van der Heijden

Als laatste van de acht tonpraters verscheen Paul van der Heijden uit Gemonde in de ton. ‘Leo Vis’ (El Vis) neemt het publiek mee in zijn verhaal. Daar slaagt de finaledebutant in zijn Elvispakje feilloos in. “Ik vroeg wel eens aan m’n daddy (Ansjo Vis): ben ik geadopteerd? Maar toen zei hij: ‘dan had ik echt wel iemand anders uitgekozen.’”

Acht finalisten hebben het publiek een kostelijke avond bezorgd.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie