Luister
muziek
19 juli 2020 - 17:28
Deel dit artikel:

Op kamp in een bubbel bij scouting Frére Jacques in Budel

Dit jaar was het even onzeker of het kamp voor zowel de Verkenners als de Welpen van scouting Frére Jacques uit Budel door kon gaan. De coronatijd maakte het er niet eenvoudiger op, maar het verlossende woord kwam toen de versoepelingen van 1 juli de zaken gemakkelijker maakten.

cranendonck24
  / Sandy van der Sanden
Advertentie

Bij het kamp van de Verkenners zitten kinderen van 10 tot en met 14 jaar. “In eerste instantie zouden wij dan ook te maken hebben met de regels van zowel tot en met 12 jaar, als vanaf 12 jaar. Eerst hadden we er dan ook wel wat schrik voor. We nemen de regels zeer serieus, deze zijn heilig“, vertelt Robin Tijsen, leiding van de Verkenners.

Toen per 1 juli deze regels versoepeld werden, ging de kogel door de kerk. Het kamp kon doorgaan. “Er zijn hier natuurlijk wel veranderingen in aangebracht om aan de regels te voldoen. Normaal slapen er zes kinderen in één tent en nu vier. De zevenkoppige leiding slaapt ieder apart in één tent. Vanuit alle clubs in Nederland is er een protocol opgezet waaraan wij als scouting moeten voldoen. Dit is van tevoren naar alle ouders gecommuniceerd.”

Niet van het terrein af
“We leven op het scoutingterrein zelf, in onze kampbubbel”, gaat Robin verder. “Hier in het Heezerbos in Heeze zijn veertien kampterreinen waar zeven groepen kamperen. Elke groep heeft een terrein waar ze slapen en een speelterrein. We komen niet van de terreinen af, wat we normaliter wel doen. We blijven in onze bubbel. We organiseren de activiteiten op die terreinen, zoals lasergamen en zelf stoelen in elkaar knutselen. Omdat we nu niet naar het zwembad gaan om de kinderen lekker een keer schoon te weken, hebben we een badkamertent. Creatief invullen zullen we maar denken.”

“Per activiteit hebben vier leiders het overzicht over de zeventien kinderen. De anderen bereiden de rest van het programma voor en zetten zaken klaar. De onderlinge afstand wordt zo goed bewaakt”, vertelt Robin. “Ondanks dat we eerst wat schrik hadden, is het kamp tot nu toe een succes. Zowel de leiding als de kinderen lijken weinig hinder te ondervinden van de coronamaatregelen. Dat is het belangrijkste.”

Korter kamp
Het Verkennerkamp is wel ingekort. Normaal van zaterdag tot en met zaterdag, nu van zondag tot en met vrijdag. “Dat heeft te maken met het feit dat we minder activiteiten kunnen ondernemen. De leiding zelf blijft wel tot en met zaterdag om alles weer netjes achter te laten en af te ronden”

Het enige kamp dat geen doorgang vond is het Bevertjes-kamp. Normaal gaan de Welpen samen met de Bevers (4 tot 7 jaar), echter door de maatregelen is er te weinig plaats om verantwoord op kamp te gaan. Ook het houden van afstand van jongere kinderen, die nog wat meer hulp nodig hebben, is lastig. Vandaar de keuze om de Bevers dit jaar niet mee te laten gaan.

Vliegtuigspotten
Ook bij het Welpenkamp in Volkel gaan de zaken dit jaar anders dan anders. De Welpen mogen wel naar een bijliggende speeltuin waar verder niemand is en zij zijn naar de vliegbasis in Volkel geweest, om vliegtuigen te spotten. Iets anders dus dan de Verkenners maar ook hier slaapt de leiding ieder apart in een tent en wordt gepaste afstand aangehouden. Normaliter brengen de ouders de kinderen tot in de slaapzaal en helpen zij met het opzetten en achteraf ook weer opruimen van de slaapplek. Nu is er een tijdsindeling gemaakt voor het wegbrengen en ophalen. Ouders komen het terrein niet op en geven alle spullen af. “Wel weer een mooi stukje leren voor de kinderen”, vertelt een ouder.

Complimenten
“Eigen verantwoordelijkheid stimuleren bij het klaarleggen en weer opruimen van de eigen spullen. Ik ben dan ook benieuwd hoeveel kledingstukken ik mis straks”, zegt ze lachend. “Mijn complimenten voor de leiding die toch ieder jaar weer een week van hun eigen vakantie opofferen om met onze kinderen op kamp te gaan, zeker in deze tijd”, eindigt ze.

Alle Welpen hebben tijdens dit kamp hun knopeninsigne behaald. Een mooie bijkomstigheid als er minder activiteiten buiten het terrein ondernomen kunnen worden.

Voor meer informatie kunt u terecht op www.scoutingbudel.nl of op de Facebookpagina.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie