Luister
Live
9 oktober 2020 - 11:15
Deel dit artikel:

Door adequaat handelen voorkomen Cranendonckse zorgcentra nieuwe corona-uitbraak

In de Cranendonckse zorgcentra Marishof in Maarheeze en Mariënburght in Budel zijn enige coronagevallen vastgesteld. Maar de situatie is bij lange na nog niet te vergelijken met wat er in de eerste coronapiek gebeurde. "We kunnen heel snel schakelen", legt een woordvoerder van zorgorganisatie Land van Horne uit.

cranendonck24 / Stijn van Mierlo • Beeld - Harm van Leuken

Nu de coronabesmettingen oplopen in Cranendonck en de rest van het land, zijn ook de zorgcentra extra alert. Bij Marishof zijn onlangs twee medewerkers en een cliënt positief getest op het virus. Dat bevestigt Land van Horne aan Cranendonck24. Door snel handelen zijn er niet nóg meer bewoners en personeelsleden besmet geraakt. Ook in Mariënburght raakte één personeelslid besmet, maar daar bleef het bij.

Een groot verschil met afgelopen maart en april. In Mariënburght overleden in die periode 34 bewoners door het coronavirus. Daarnaast bleek uit onderzoek in samenwerking met Maastricht University dat 94 van de 240 medewerkers het virus ook bij zich gedragen hebben. Daar lijkt ook Land van Horne van geleerd te hebben.

Duidelijkheid
Ze leggen uit: "We kunnen mensen nu veel sneller controleren", aldus een woordvoerder. "We hebben zelf voldoende testcapaciteit in huis en kunnen dus heel snel schakelen." Zo werden alle cliënten en personeelsleden van de afdeling waar een coronabesmetting is vastgesteld, direct getest en in quarantaine geplaatst. Eén cliënt van de PG-afdeling is overgebracht naar zorgcentrum Martinus in Weert. Daar is een speciale afdeling ingericht voor PG-cliënten met corona. "Veel mensen op die afdeling hebben te maken met dementie. Die willen graag vrij rondlopen en dat kan daar."
De afdeling waar een besmetting is, wordt goed in de gaten gehouden op coronagerelateerde klachten. De bewoners mogen bezoek ontvangen volgens de maatregelen zoals die sinds 1 oktober van kracht zijn.

Maatregelen
Sinds kort dragen alle medewerkers van Land van Horne op zowel de zorglocaties, dagbehandeling, Behandelcentrum, Geriatrisch Revalidatiecentrum áls in de wijkverpleging een mondkapje. Ook het bezoek ziet er voorlopig anders uit. Zo dragen ook bezoekers een mondkapje, vindt het bezoek op de kamer of appartement van de cliënt plaats en maakt het bezoek geen gebruik van algemene faciliteiten. De gasterijen blijven geopend voor maximaal dertig mensen die op 1,5 meter afstand van elkaar zijn. Ook vindt er extra schoonmaak plaats van de handcontactpunten. "We begrijpen dat de extra maatregelen een grote impact hebben op onze medewerkers, cliënten, mantelzorgers en familie. Maar alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat het coronavirus geen kans krijgt en beschermen we de mensen om ons heen die ons dierbaar zijn."

Tweede golf
Land van Horne is nu niet meer afhankelijk van de GGD wat betreft het uitvoeren van coronatests. Dat kunnen ze zelf. "We weten daardoor direct wat de situatie is." Laten we hopen dat zowel Mariënburght als Marishof een tweede coronagolf binnen hun gebouwen kan breken.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug