Zo maar een zondagse zomeravond in 1965 in Budel-Dorplein. Het was warm, vochtig warm. Alleen al van zitten moest je zweten. Het was feest in Villa De Warande. Het huis van André Dor en zijn gezin. De hele familie was paraat. Harmonie Les Echos de Dorplein kwam een serenade brengen. Ze hadden nieuwe uniformen gekregen. Dankzij een forse schenking van de fabriek. André Dor was directeur van de KZM. En hij was erevoorzitter van de harmonie.
De stilte was bijna compleet. De vogels zwegen eerbiedig. Wel hoorde je in de verte het zachte gebrom van de fabriek. En toen barstte de muziek los. Dzjing boem tetteretet. De harmonie was in aantocht. Mensen kwamen naar buiten. Ze sloten achter de harmonie aan. Als de harmonie uittrok, was er feest. Ze kwamen dichterbij. De mars ‘Einzug der Gladiatore’ drong door tot in de salon van de villa.
De familie liep naar het bordes. André en zijn echtgenote stonden vooraan. Daarachter de kinderen. Het hek van de oprijlaan stond open. Daar kwam de harmonie de bocht door. Eerst de drapeau met de naam en het oprichtingsjaar, 1900. Het bestuur volgde. Allemaal belangrijke mannen in zwarte trouwpakken en hoge hoed. Daarna de harmonie in gekleurde uniformen. Wat waren ze trots en dankbaar. Ze speelden de sterren van de hemel. Na afloop gingen ze naar de kantine om wat te drinken en na te praten.
Budel-Dorplein ontstond in 1892. Op de Hei werd een Waalse zinkfabriek gebouwd. De directeuren, Emile en Lucien Dor, wilden goed zijn voor hun arbeiders. Dan deden die hun werk ook goed. Bij de fabriek werd een dorp gebouwd, Village Nouveau, Nieuwdorp. De naam werd in 1893 door de gemeenteraad van Budel omgedoopt in ‘Dor-plein’.
Alles was gratis. Er werden door de leiding van de fabriek verenigingen opgericht. Goed voor de ontspanning en de samenhang. Emile Dor vond dat er ook zeker een fanfare moest komen. Samen met een aantal leidinggevenden werd op 28 maart 1900 Fanfare De Echo van Dorplein opgericht. De fabriek zorgde voor de instrumenten.
Het hoofd van de school, meester Schulpen, werd directeur (dirigent). Hij verzorgde de opleiding van de muzikanten. Ook kinderen op school leerde hij een instrument bespelen. Er werd meteen ook een toneelclub opgericht. ‘Travail plaisir’ was hun motto.
Ruim een jaar na de oprichting traden ze voor het eerst naar buiten. Op 28 april 1901 traden de fanfare en de toneelvereniging op in de kantine. In dat jaar werd op 22 november het eerste Cecilia-feest gevierd. Ze aten mosselen en twee boterhammen per persoon. Emile Dor schonk een kist met vijftig sigaren en Lucien Dor 100 liter bier. De bestuursvergaderingen waren in het Frans. Al gauw werd de naam van de fanfare veranderd in ‘Les Echos de Dorplein’.
En die bestaat nu 125 jaar. Van de vroegere harmonie is een klein groepje enthousiaste en gedreven musici nog over. Zij gaan verder als muziekensemble Les Echos de Dorplein. Het 125-jarig bestaan wordt gevierd op 6 april in gemeenschapshuis De Schakel.
Veel meer over de historie van Les Echos staat in de Aa-Kroniek van 2000 en op de website van KZM-historie.
Dit en veel andere verhalen over de oude zinkfabriek, over Budel-Dorplein en zijn vroegere bewoners vertellen de ‘cicerones’, gidsen, tijdens hun rondleidingen. Wil je ook een rondleiding door historisch Dorplein met deskundige uitleg? Kom dan zondag 30 maart om 14.00 uur naar gemeenschapshuis De Schakel. Enthousiaste cicerones staan klaar om je rond te leiden.
Het kost 2 euro per persoon, kinderen tot 12 jaar zijn gratis. Je hoeft je niet vooraf aan te melden. De rondleiding duurt twee tot twee en een half uur en gaat over goed begaanbare wegen. Deze zijn rolstoel- en rollatorvriendelijk.
Wil je als familie, buurt of vereniging een rondleiding? Maak dan een afspraak met de coördinator Wim Cremers via telefoonnummer 0495-492598 of 0622961675. Je kunt ook mailen naar ciceronesdorplein@gmail.com.
Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android