Luister
muziek
21 Juni 2024 21:33
Deel dit artikel:

Actie voor behoud van Philipsterrein in Maarheeze: ‘Het is vijf voor twaalf’

Philips verdwijnt over minder dan een maand definitief uit Maarheeze. Signify, het voormalige Philips Lighting, stopt medio juli met zijn activiteiten in het Cranendonckse dorp. Bart Kraaijvanger en André Oud willen voorkomen dat alle herinneringen aan Philips in Maarheeze verdwijnen. “De nu nog aanwezige fabrieksgebouwen en stellages van de oude fabriek dreigen onder de slopershamer te verdwijnen”, stellen zij in een actie die ze opgezet hebben.

cranendonck24
  / Stijn van Mierlo
  • Beeld - Google Streetview
Advertentie

Bart Kraaijvanger en André Oud hebben de handen ineengeslagen om te voorkomen dat de Philipsfabriek gesloopt wordt. Daarvoor dient het college van B&W van de gemeente Cranendonck de status ‘voorbescherming’ te geven aan de resterende gebouwen en constructies. Het college kan dit doen op grond van het bijzondere belang voor de gemeente en de cultuurhistorische waarde van het complex.

“Het is letterlijk 5 voor 12”, aldus Kraaijvanger en Oud. Volgens hen moet het college voor de sluiting van Signify actie ondernemen, omdat ze bang zijn dat anders de sloop kan starten. “Omdat wij tot op heden geen signalen zien die er op wijzen dat het college dit ook daadwerkelijk zal gaan doen, willen wij laten zien dat Cranendonck het Philipscomplex wil behouden voor de toekomst.” Daarom is het duo een petitie gestart. “Wij hopen op zeer veel handtekeningen en gaan de petitie volgende week aanbieden aan het college van Cranendonck, in de hoop dat zij alsnog actie ondernemen.”

Ook heemkundekring doet mee

Ook de heemkundekring van Cranendonck heeft aangegeven het van groot belang te vinden dat het erfgoed behouden blijft voor de gemeente. De heemkundekring heeft daarom een brief gestuurd aan het college, waarin zij oproept deze beschermde status toe te kennen.

Geschiedenis van Philips in Maarheeze

De geschiedenis tussen Philips en Maarheeze gaat terug tot 1954. Toen begon het bedrijf aan de bouw van een fabriek in het dorp. In de daarop volgende jaren werd niet alleen de fabriek gerealiseerd, maar kreeg ook Maarheeze de vorm zoals we die nu kennen.

In 1957 werd de kenmerkende koeltoren gebouwd. De fabriek zorgde voor werk en welstand. Maarheeze kreeg er inwoners bij uit alle streken van Nederland. Zij werden gastvrij ontvangen en er ontstond een levendig en actief dorp met een open karakter.

Medio 2013 werd door Philips besloten een deel van het terrein en de daarop staande gebouwen af te stoten. “Helaas was er op dat moment geen oog voor de cultuurhistorische waarde van sommige gebouwen”, zeggen Bart Kraaijvanger en André Oud. “Alhoewel een groep oud-Philipswerknemers nog een actie ondernam om de koeltoren te behouden, had het een omgekeerd effect. De toren werd versneld gesloopt.”

Open wond

Dat terrein ligt inmiddels sinds die tijd braak. Kraaijvanger en Oud noemen dit een ‘open wond in het industriegebied’. “Wij willen dat er niet, net als tien jaar geleden, voor de voet weg wordt gesloopt. Zoals de heemkundekring ook in haar brief aan het college schrijft: ‘beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald’. Er liggen nog heel veel mogelijkheden met dit terrein. Laat een herbestemmingsscan uitvoeren. Doe een onderzoek naar de cultuurhistorische waarde. Betrek de inwoners van Maarheeze en oud-werknemers bij de besluitvorming en kijk hoe het behouden en wellicht gerenoveerd kan worden.”

Ze roepen op: “Laten we in gezamenlijkheid (eigenaar, gemeente en inwoners) kijken wat we met deze vrijkomende ruimte en gebouwen kunnen doen.” Volgens hen kan dat door te starten met de zogenaamde ‘voorbescherming’ én dus het ondertekenen van de petitie.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie