Luister
muziek
16 Juli 2024 11:15
Deel dit artikel:

'Lieve moeder en oma' Lies (100) uit Gastel krijgt bankje in Budel: 'Ik doe nog zoveel mogelijk zelf'

"Een lieve moeder en oma", is de samenvatting van de reacties in de wandelgangen. Oorspronkelijk komt ze uit Gastel en is ze getrouwd met de bekende kleermaker Sjang Dreezen. En nu mag ze honderd kaarsjes uitblazen.

cranendonck24
  / Bernice Dings
  • Beeld - Bernice Dings
Advertentie

Met veel belangstelling werd Lies Dreezen-Vlassak maandagmiddag onthaald bij het bankje ter ere van haar honderdste verjaardag aan de Dr. Ant. Mathijssenstraat, naast het protestants kerkje, in Budel. Als 'paparazzi' stonden journalisten, fotografen en verslaggevers klaar om haar en locoburgemeester Hennie Driessen op te wachten.

Driessen prees haar om haar zelfstandigheid en vitaliteit: "Ik moest flink doorlopen om u bij te houden. En u kookt nog steeds voor uzelf en doet de boodschappen. Een voorbeeld voor velen!"

Gastel

In een eeuw kan er veel gebeuren. Haar vader Adrianus (Joanus) was al jong gestorven, toen Liesje nog maar twee jaar oud was. Lies, jongste van zes kinderen, heeft daardoor lang gezorgd voor haar moeder Betje, ook wel ‘kleine oma’ of ‘oma Gastel’ genoemd door de (klein)kinderen. Zij was een bekend persoon in Gastel, waar later in de boerderij enkele bekende Nederlanders logeerden, zoals Evert van Benthum, die voor het fierljeppen was uitgenodigd en de zangeressen van Luv'. Moeder Betje overleed in 1992, op 99-jarige leeftijd, zeven maanden voordat ze 100 zou zijn geworden. Haar dochter Lies heeft dat wel mogen halen.

Gezinsleven

In 1947 trouwde Lies met Sjang Dreezen en kregen vier kinderen. Een tweeling (twee jongens) en twee dochters. Sjangs werk als kleermaker bij het confectiefabriekje Ties Geers (nu Foto Rooijmans) en later bij Van Winkel (Ledûb), maar ook aan huis, bepaalde een deel van Lies’ dagelijks leven, naast de zorg voor de kinderen. Lies en Sjang hebben niet hun robijnen huwelijk (40 jaar) kunnen halen. Sjang overleed in 1986 op 70-jarige leeftijd.

Aanpassingsvermogen

Omdat Lies nog na het overlijden van haar man voor haar moeder is blijven zorgen, totdat ze zelf 68 was, vroeg dat veel van haar. Ook al deed ze de zorg niet helemaal alleen, als jongste voelde ze wel de verantwoordelijkheid.

In 2012 is Lies naar Budel verhuisd, in een woninkje bij de kapsalon van haar dochter en schoonzoon aan de Dr. Ant. Mathijssenstraat in Budel en wordt er voor haar gezorgd waar nodig. "Want ik doe zoveel mogelijk zelf wat ik kan, ik wil niemand tot last zijn", aldus de jubilaresse.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie