"Met zo'n 300 woningen in Gastel zou je hiervan ook in iedere achtertuin een zwembad kunnen aanleggen. Hoeveel mag een gemeenschapshuis kosten? Vinden we dit echt verantwoord besturen?" Hieronder lees je de volledige ingestuurde brief van Bart Kraaijvanger over De Cranehoeve in Gastel.
Iedere Cranendoncker kent inmiddels wel het debacle van De Borgh in Budel. Een prachtig gemeenschapshuis, maar helaas wel met een zwart randje. Het dorpshuis is afgelopen jaar technisch failliet gegaan, het bestuur is opgestapt, het gebouw heeft al meer dan 6,5 miljoen euro gekost. Dat komt neer op zo’n 1.500 euro per Budels huishouden.
De huidige gemeenteraad lijkt er echter geen lering uit te trekken. In december 2022 kocht zij in Gastel De Cranehoeve aan voor 8 ton; ruim 2,5 ton boven de getaxeerde waarde. Destijds, toen ik nog raadslid was, zag ik al een nieuw 'De Borgh-debacle' naderen. Vandaar dat ik deze raadsvergadering bewust afwezig bleef, ik wilde geen verantwoordelijkheid dragen voor zo'n herhaling van zetten. Toch lijkt de geschiedenis zich te gaan herhalen in onze gemeente. Het college van Cranendonck heeft eind oktober aan de raad laten weten dat de totale kosten richting herbouw van De Cranehoeve gaan oplopen naar 4,1 miljoen. De conclusie die het college trekt is dat zij dit een onverantwoorde investering vindt en deze investering daarom niet wil doen. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.
Althans, dat zou je denken. De partij ELAN heeft aangekondigd in december met een initiatiefvoorstel te komen om deze investering van omgerekend 5.500 euro per Gastelse inwoner (4,1 miljoen gedeeld door 745 inwoners) mogelijk te maken. Met zo'n 300 woningen in Gastel zou je hiervan ook in iedere achtertuin een zwembad kunnen aanleggen. Hoeveel mag een gemeenschapshuis kosten? Vinden we dit echt verantwoord besturen?
Slaan we dit om naar de andere kernen dan heeft Budel-Dorplein zo’n 7,7 miljoen tegoed; Budel-Schoot 11,5 miljoen; Maarheeze 28,4 miljoen en Soerendonk 10,1 miljoen. Deze weergave is natuurlijk niet realistisch, zo is onze gemeente binnen een mum van tijd failliet. Maar toch: Budel-Dorplein is een nieuw gemeenschapshuis beloofd, in Budel-Schoot is onlangs de kerk aangekocht voor 6 ton (enig idee wat een kerk verbouwen kost?) en Maarheeze is een renovatie van De Smeltkroes toegezegd.
En dit alles met de wetenschap dat gemeente Cranendonck vanaf 2026 in de dieprode cijfers staat volgens de deze week gepresenteerde begroting, de solvabiliteit (in hoeverre je je schulden kan dragen) richting de gevarenzone schuift en de OZB-belasting stijgt met 8 procent. Gaat de huidige gemeenteraad ELAN volgen en deze miljoeneninvesteringen echt doen en daarmee deze kosten afwentelen op ons inwoners en toekomstige generaties?
Ik gun ieder dorp in Cranendonck een eigen gemeenschapshuis en ben hier ook sterk voorstander van. Maar als je even nuchter nadenkt en je bedenkt dat dit je eigen centen zijn, zou je ze dan zo uitgeven? Of zou je toch even beter nadenken hoe het anders/slimmer/beter kan?
Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android