Luister
muziek
11 Juni 2023 15:18
Deel dit artikel:

Groot risico op natuurbranden in Cranendonck: wees waakzaam en meld verdachte situaties

Door de aanhoudende droogte in de regio neemt het gevaar van natuurbranden aanzienlijk toe. De brandweer in de regio van onder meer Cranendonck is daarom extra alert op het ontstaan van brand in de natuurgebieden. Ondanks de droogte blijven bezoekers welkom om van de natuur te genieten, maar er wordt gevraagd extra waakzaam te zijn en verdachte situaties direct te melden.

cranendonck24
  / / Redactie
Advertentie

In tijden van extreme droogte zijn er bepaalde voorzorgsmaatregelen die bezoekers dienen te nemen om het risico op natuurbranden te minimaliseren. De volgende richtlijnen worden aanbevolen:

  • Het is ten strengste verboden om in natuurgebieden open vuur te maken. Dit geldt ook voor vuurkorven, fakkels, wensballonnen en vuurwerk. Het koken met open vuur op vaste brandstoffen zoals hout of houtskool/briketten is eveneens niet toegestaan.
  • Eventuele ontheffingen voor stookverboden zijn niet langer geldig tijdens droogteperiodes. Raadpleeg de specifieke voorwaarden van de ontheffing of neem contact op met de verlenende instantie, zoals de gemeente of provincie.
  • Wees alert op verdachte situaties en meld deze direct bij de terreineigenaar of de hulpdiensten. Het is belangrijk om foto's of video's te maken en relevante informatie te onthouden, zoals de locatie, persoonskenmerken en kentekens, als er sprake is van een verdachte situatie.
  • Zorg ervoor dat blusmiddelen, zoals een blusdeken, tuinslang, brandblusser of een emmer water, altijd binnen handbereik zijn op je verblijfplaats.
  • Houd er rekening mee dat de mobiele telefoon mogelijk geen bereik heeft op alle locaties in de natuur.
  • Voorkom per ongeluk het ontstaan van een natuurbrand door sigarettenpeuken en glas altijd in een prullenbak te deponeren of mee te nemen. Let ook op smeulende kolen van barbecues en opgehoopt tuinafval. Parkeer je auto met een hete katalysator niet in hoog en droog gras.
  • Overweeg het meenemen van een topografische kaart, GPS of wandel-app tijdens je bezoek aan de natuur.

Als er onverhoopt toch een natuurbrand uitbreekt, is het van groot belang om snel en adequaat te handelen. Volg de volgende richtlijnen:

  • Wacht niet op hulp, maar vlucht zo snel en ver mogelijk weg van de brand, bij voorkeur richting de openbare weg.
  • Loop niet voor de brand uit of in de richting waarin de brand zich verspreidt. Kies in plaats daarvan een route die haaks op de brand staat om te voorkomen dat de brand je inhaalt.
  • Assisteer andere mensen, vooral kinderen, om op een veilige plek te komen.
  • Bel onmiddellijk het alarmnummer 112 en geef zo nauwkeurig mogelijk de locatie van de brand door.
  • Indien je niet precies weet waar je je bevindt, is dat geen probleem. Met jouw toestemming kan de meldkamer je locatie achterhalen via de 'locatie' van je smartphone. Daarnaast kan de 112-app van waarde zijn, omdat je locatie automatisch wordt verzonden naar de meldkamer bij het doen van een melding.

De brandweer in Cranendonck roept iedereen op om extra waakzaam te zijn en verdachte situaties direct te melden. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de natuurgebieden veilig blijven tijdens deze periode van verhoogd risico op natuurbranden.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie