2024 is het Jaar van de Wesp. Tijd om in een IVN-lezing daar eens op een mooie manier aandacht aan te besteden. Wiel Zentjens verzorgt deze lezing.
De meeste mensen kennen vooral de 'limonadewesp', de wesp die in de (na)zomer afgewerkt is en dan voor zichzelf op zoetigheid afgaat en dan hinderlijk kan zijn voor de mens. Maar de meeste soorten wespen (in Nederland meer dan 5.000 soorten) hebben juist een fascinerende levenswijze, leven vaak solitair (alleen) en doen ons niks kwaad. Een grote groep zijn de sluipwespen vaak met een lange legboor waarmee ze eitjes afzetten in prooisoorten, deze wespen worden vaak ingezet voor biologische plaagbestrijding.
Heel veel soorten wespen leven solitair in de grond en noemen we graafwespen. Omdat wespen dierlijke prooi vangen voor de larven van hun nageslacht zie je deze wespen 'thuiskomen' met allerlei prooisoorten zoals spinnen, rupsen, vliegen enzovoort. En als je een goudwesp te zien krijgt, zie je een van de mooiste juweeltjes onder de insecten, zo mooi en iriserend gekleurd.
Tijdens de lezing wordt niet zozeer ingegaan op de sociale wespen maar juist op een aantal van die andere bijzondere wespensoorten. Dinsdag 29 oktober om 19.30 uur in het IVN-gebouw, aan de Van Schoonvorstlaan 11 in Soerendonk, tegenover kasteeltje Cranendonck. Entreekosten bedragen 2 euro. Dit is inclusief koffie of thee. Aanmelden kan via Wiel Zentjens (w.zentjens@chello.nl).
Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android