Luister
muziek
27 maart 2024 - 22:08
Deel dit artikel:

In beeld: Zo wordt opvang en huisvesting Oekraïense vluchtelingen klaargestoomd

Er ligt een opgave van de Rijksoverheid om voor een aantal vluchtelingen opvang te regelen binnen onze gemeente. Deze opgave is voor gemeente Heeze-Leende aanleiding geweest om in 2023 te starten met een verkennend onderzoek naar de mogelijkheden en naar locaties die geschikt kunnen zijn voor opvang voor langere tijd. Zo zijn ze bij landgoed Mariahoeve uitgekomen, tussen Leende en Maarheeze. De aanleg van de opvanglocatie is gestart.

cranendonck24
  / / Redactie
  • Beeld - Gemeente Heeze-Leende
Advertentie

De locatie waar het haalbaarheidsonderzoek zich op heeft gericht is Landgoed Mariahoeve van de Hofsteestichting. Hierover is in een eerdere fase al bericht. Dit landgoed heeft goede condities voor de 24-maands-opvang, zoals gepland. De omgevingsvergunning voor deze locatie is inmiddels verleend. Alle procedurele en noodzakelijke stappen zijn doorlopen om de realisatie van de opvanglocatie mogelijk te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan veiligheid en aanleg infrastructuur.

Dertig woonunits

Vanaf nu worden er per week twee units geplaatst. In totaal komen er dertig woonunits. Als alles volgens planning verloopt, kunnen de eerste mensen hun tijdelijke onderkomen betrekken vanaf 1 juni 2024.

Gefaseerde ontvangst

Het ontvangen van de 150 vluchtelingen gebeurt gefaseerd. Naast de huisvesting zijn ook zaken belangrijk als inschrijven, uitleg geven, acclimatiseren, gezondheidszorg, onderwijs. Het organiseren daarvan gaat beter als de groep gedoseerd wordt verwelkomd. Per dag gaan ze drie tot vier gezinnen plaatsen.

Bestendige opvang

Tegelijk met de voorbereidingen voor de huisvesting, worden er vanuit andere aandachtsgebieden zoals onderwijs, zorg en veiligheid oplossingen ontwikkeld die geen buitensporig beslag leggen op beschikbare capaciteit. Met andere woorden: oplossingen waardoor de inwoners van Heeze-Leende geen nadeel ondervinden als zij bijvoorbeeld een huisarts zoeken of een plek bij de kinderopvang.

Statement van gemeente Heeze-Leende

Gemeente Heeze-Leende neemt haar verantwoordelijkheid en onderkent de urgentie als het gaat over het opvangen en huisvesten van vluchtelingen, asielzoekers en statushouders. "Goed voor deze mensen zorgen, betekent echter veel meer dan het organiseren van opvang en huisvesting. Op dit moment werken we aan een opvanglocatie voor in ieder geval 150 vluchtelingen uit Oekraïne. Verder is de taakstelling om op korte termijn huisvesting van statushouders binnen onze gemeentegrenzen te regelen een van de prioriteiten in ons beleid", aldus gemeente Heeze-Leende.

Bestendige opvang

Het organiseren van bestendige, duurzame opvang is een complex probleem, dat bestaat uit allerlei aspecten, waarvan het vinden en ontwikkelen van woon- en verblijfslocaties er slechts een is. Denk ook aan zorg, onderwijs, veiligheid, werk en welzijn. Op veel van deze belangrijke punten is er nu al sprake van tekorten. Gemeente Heeze-Leende: "Duurzame opvang betekent voor ons dat we deze noodzakelijke voorzieningen kunnen bieden voor de mensen die we opvangen, zonder dat dat ten koste gaat van de voorzieningen voor onze inwoners."

Oplossingen die kunnen rekenen op draagvlak

In 2022 heeft Heeze-Leende al tijdelijk honderd asielzoekers in crisisnoodopvang opgevangen. "Maar dat type opvang heeft niets te maken met hoe wij deze mensen willen opnemen in onze gemeenschap", zegt gemeente Heeze-Leende. "Zoals gezegd nemen we onze verantwoordelijkheid om bestendige oplossingen te ontwikkelen die tegemoetkomen aan de verwachtingen die hieromtrent zijn geformuleerd door het Rijk. We willen daarbij werken aan oplossingen die ervoor zorgen dat alle betrokkenen, dus vluchtelingen, asielzoekers, statushouders en ook onze inwoners er zich in kunnen vinden. Bestendig mensen opvangen gaat alleen als dat kan rekenen op draagvlak van alle betrokkenen."

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie