Luister
muziek
24 Juni 2023 11:37
Deel dit artikel:

In totaal 6000 liter drugsafval gedumpt in Budel, bij Gastel

In totaal is er zo'n 6000 liter drugsafval gedumpt in de Belgische bossen bij Gastel en Budel, dat vrijdagochtend opgemerkt werd. Dat laat het Openbaar Ministerie van België weten.

cranendonck24
  / / Redactie
  • Beeld - Rico Vogels
Advertentie

Vrijdagochtend zijn de Nederlandse politie en brandweer gealarmeerd over een vermoedelijke dumping van drugsafval nabij de Belgische grens op de Bergbosweg in Budel. De autoriteiten werden echter op de hoogte gesteld dat het afval zich bevond op Belgisch grondgebied, waarna de politiezone HANO ter plaatse is gegaan. In het bos tussen de Bergbosweg en de Beverbeekse Heide werden verschillende vaten aangetroffen, waaronder twee unicubevaten van 1000 liter, ongeveer vijftig vaten met een inhoud van 20 liter, veertig vaten van 25 liter en tien vaten van 200 liter.

Diverse zuren in de vaten

Nader onderzoek zal moeten uitwijzen welke stoffen precies in de vaten aanwezig zijn, maar de eerste bevindingen wijzen op de aanwezigheid van zuren, waaronder vermoedelijk fosforzuur. De civiele bescherming werd ter plaatse geroepen om het afval te verwijderen, terwijl de milieuambtenaar van de gemeente arriveerde om eventuele milieuschade in kaart te brengen. Tijdens de metingen bleek dat al honderden liters van de gevaarlijke stoffen in de grond waren gelekt. Vanwege de zeer giftige aard van de stoffen roepen de politie en de gemeente iedereen op om uit de buurt te blijven. De omgeving blijft naar verwachting afgesloten tot na het weekend, zodat de bodem kan worden gesaneerd. Er zullen passende omleidingen worden voorzien.

Vervolgonderzoek

Het Parket Limburg werd op de hoogte gebracht van het incident en het gerechtelijk labo en de Clan Lab Response Unit (C.R.U.) zijn ter plaatse gekomen voor verdere onderzoeken. De vaten worden vermoedelijk geassocieerd met een laboratorium voor de productie van synthetische drugs. Het vervolgonderzoek zal worden uitgevoerd door de federale gerechtelijke politie.

Productie van drugs vormt steeds groter probleem

De productie van drugs vormt een steeds groter probleem in België. "Deze productie heeft ernstige gevolgen voor onze veiligheid, gezondheid en leefomgeving. Het is dan ook van het grootste belang dat we blijven aandringen op het melden van verdachte situaties of gedumpt afval", roept het Openbaar Ministerie op. Merk je een vreemde, chemische geur op? Zie je plotselinge (nachtelijke) activiteiten bij een verlaten pand? Worden de ramen van een gebouw plotseling volledig afgesloten? Zijn er vaten of jerrycans achtergelaten in de natuur? Val je een achtergelaten bestelwagen op, vaak zonder nummerplaat?

"Het is cruciaal dat we allemaal onze verantwoordelijkheid nemen en onze omgeving nauwlettend in de gaten houden. Samen kunnen we helpen bij het bestrijden van deze gevaarlijke praktijken en zo de veiligheid van onze gemeenschap waarborgen."

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie