Luister
muziek
02 Juli 2023 06:02
Deel dit artikel:

Soerendonk: geschiedenis, natuur en campingplezier in Zurrik

Soerendonk (dialect: Zurrik) is een dorp in de gemeente Cranendonck, gelegen in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het dorp heeft een rijke geschiedenis en biedt diverse bezienswaardigheden, prachtige natuur en verschillende faciliteiten, zoals campings en winkels.

cranendonck24
  / / Redactie
  • Beeld - Google Streetview
Advertentie

Hier sommen we dat allemaal op.

Bezienswaardigheden in Soerendonk (Zurrik)

  1. Kasteel Cranendonck: Dit historische kasteel, gelegen tussen Maarheeze en Soerendonk, dateert uit omstreeks 1250. Hoewel het grotendeels verwoest is door de Fransen in 1673, zijn de contouren van de fundamenten van het middeleeuwse kasteel in 2009 bovengronds zichtbaar gemaakt. De omringende tuin met klassieke boomgaard is vrij toegankelijk voor bezoekers.

  2. Sint-Jahannes Onthoofdingkerk: Deze waterstaatskerk is gebouwd in 1838 in neoclassicistische stijl, met een neoromaanse toevoeging uit 1932. Het is een architectonisch interessant gebouw ontworpen door J. van de Rijt uit Princenhage.

  3. Langgevelboerderijen: In Soerendonk zijn er verschillende langgevelboerderijen te bewonderen, waarvan er één dateert uit 1789. Deze boerderijen zijn karakteristiek voor de regio en tonen de traditionele architectuur.

  4. Verzetsmonument: Het verzetsmonument in Soerendonk is opgericht als blijk van dankbaarheid voor de opvang van gerepatrieerden en geëvacueerden in het dorp. Het monument, ontworpen door Janus Compen, is geplaatst in 1945, verwijderd in 1967 tijdens ruilverkavelingswerkzaamheden en vervolgens opnieuw geplaatst en onthuld op 5 mei 1985.

Natuur en landschap rondom Soerendonk

Soerendonk is gezegend met prachtige natuurlijke omgevingen en natuurgebieden die de moeite waard zijn om te verkennen:

  1. Cranendonckse bos: Dit kleinschalige bosgebied met vochtig bos strekt zich uit tot aan het dal van de Buulder Aa. Hier vind je ook de villa Cranendonck, die een bezoek waard is.

  2. Goor: Het Goor, ten westen van Soerendonk, is een deels moerassig natuurgebied dat wordt doorkruist door de Naaste Loop, die stroomafwaarts overgaat in de Strijper Aa. Het Goor sluit aan bij de Groote Heide, een uitgestrekt natuurgebied.

  3. Heide: Ten noorden van Soerendonk bevindt zich een droog natuurgebied genaamd "De Heide". Hier kun je genieten van naaldbossen en heidegebieden. Naar het oosten toe gaat het gebied over in het dal van de Buulder Aa, waar interessante weiden te vinden zijn. In de omgeving van dit gebied is ook een kampeerterrein gelegen.

Camping en winkels in Soerendonk

In Soerendonk vind je diverse campings waar je kunt genieten van een ontspannen verblijf in de natuur. Deze campings bieden faciliteiten en activiteiten voor zowel gezinnen als individuele reizigers.

Voor winkelliefhebbers zijn er in Soerendonk verschillende winkels te vinden waar je kunt winkelen voor dagelijkse benodigdheden en lokale producten. Deze winkels bieden een scala aan goederen en diensten om aan de behoeften van de lokale bevolking en bezoekers te voldoen.

Kortom, Soerendonk (Zurrik) is een charmant dorp met een rijke geschiedenis, prachtige natuur en diverse voorzieningen zoals campings en winkels. Of je nu geïnteresseerd bent in het verkennen van historische bezienswaardigheden, wandelen in de natuur of genieten van een ontspannen verblijf, Soerendonk heeft voor elk wat wils.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie