Luister
muziek
11 november 2023 - 05:55
Deel dit artikel:

800 jaar Maarheeze: Erik Caris vertelt erover in deze lezing

Over 800 jaar Maarheeze valt veel te vertellen. In een lezing van Erik Caris, dat binnenkort plaatsvindt, kom je er veel meer over te weten.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
  • Beeld - Munsterabdij in Roermond
Advertentie

Dit jaar is het 800 jaar geleden dat het dorp Maarheeze voor het eerst in een geschreven tekst genoemd wordt. In 1223 staat de lokale heer een deel van de parochie ‘Marnesen’, namelijk de buurtschap Hugten, af aan de Munsterabdij in Roermond. Maar er iets vreemds aan de hand met deze schenking. Wat gebeurde er precies rond de overdracht in 1223 en wat was dat voor een klooster, die Munsterabdij?

De spreker zal allereerst kort ingaan op de achtergronden van deze oudste tekst over Maarheeze. "Daarna verplaatsen we ons met hem naar Roermond voor een ontdekkingstocht door 800 jaar geschiedenis van het vrouwenklooster Beate Marie, ofwel de Munsterabdij", zegt heemkundekring De Baronie van Cranendonck.

Erik Caris

Dr. Erik Caris studeerde kunstgeschiedenis in Nijmegen en werkte daarna in verschillende functies binnen de monumentenzorg en archeologie. Tegenwoordig is hij coördinator monumentenzorg en archeologie bij de gemeente Roermond. In 2017 promoveerde hij aan de Radbouduniversiteit in Nijmegen bij prof. dr. J. Koldeweij op een proefschrift over de bouwgeschiedenis van de Munsterabdij.

  • Datum: woensdag 29 november 2023
  • Tijd: 20.00 uur
  • Locatie: Zaal ‘De Smeltkroes’, Kijkakkers 1 in Maarheeze
  • Entree: gratis voor leden van de heemkundekring, niet-leden betalen 2,50 euro

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie