Luister
muziek
21 november 2023 - 15:25
Deel dit artikel:

Drie Cranendonckers in finale Brabants Kampioenschap Tonpraoten

Het is Tom van Osch, Hans Verbaarschot (beiden uit Budel) en Erik Mulder (Maarheeze) gelukt om de finale van het Brabants Kampioenschap Tonpraten te bereiken. Dat betekent tegelijkertijd dat Arian Compen (Soerendonk) en Johny Govers (Budel) het helaas niet hebben gered.

cranendonck24
  / / Redactie
  • Beeld - Tom van Osch
Advertentie

De voorronden van Brabants Kampioenschap Tonpraoten (BKT) 2024 zijn geschiedenis. Verspreid over drie avonden betraden hiervoor achttien tonpraters de ton. Allen hopend om met hun verhaal een ticket voor de 56ste finale van het kampioenschap te bemachtigen.

De finale zal zich zoals gebruikelijk vrij kort na de jaarwisseling afspelen. Specifieker: in het weekend van de tweede zaterdag in januari ofwel op 12, 13 en 14 januari 2024. De finalisten gaan dan de strijd aan met huidig kampioen Hans Keeris die met zijn creatie ‘De Geheelonthouder’ de titel in 2023 veroverde. Uit de voorronden van 15, 16 en 20 november heeft de vakjury hiervoor zeven tonpraters geselecteerd.

Zeventien mannen, één vrouw

De voorronden, in de theaterzaal van De Belleman in Dommelen, waren een succes te noemen. Als vanouds gezellig en van prima niveau. Het deelnemersveld was, ondanks het ontbreken van een aantal coryfeeën als Jansen, Knapen, Kouwenberg, en Marcelissen, vergelijkbaar met voorgaande jaren, zegt de organisatie: tien oud-finalisten, vier oud-voorrondedeelnemers en vier debutanten. Onder hen zeventien heren en toch ook nog één dame, die op het laatst aan de lijst kon worden toegevoegd.

Hans Keeris terug in de ton

De voorronden werden afwisselend geopend door de Valkenswaardse zangers Rob van Daal en Ad van Opstal. Blaaskapel Valkenswaard zorgde voor muzikale begeleiding van de tonpraters tijdens hun gang naar de ton en ontspanning van het publiek tussen de optredens door. Maandag 20 november, aan het eind van drie prachtige avonden viel de beslissing. Na de laatste tonprater konden de scores van de vakjury verwerkt worden. Tijdens het juryberaad stapte volgens goed gebruik de regerend kampioen Hans Keeris de ton in en voorzag het publiek van een geweldige toegift door zijn kampioensbuut nogmaals te brengen. Vervolgens werd hij geëerd met het behalen van zijn titel van 2023 en tegen inlevering van de wisseltrofee ontving hij een kampioenstrofee als blijvend aandenken.

Aansluitend was het moment daar om de namen van de zeven door de vakjury geselecteerde finalisten bekend te maken. Als altijd was de spanning af te lezen van de gezichten op het moment dat voorzitter en presentator Pieter Mikkers de namen opnoemt. Het bekende moment ook van vreugde voor degenen die zich voor de finale geplaatst hebben en enige teleurstelling bij de niet verkozen talenten maar die er toch dichtbij waren.

Alle deelnemende finalisten

Dit zijn alle finalisten van het Brabants Kampioenschap Tonpraten 2024:

  • Rob Bouwman als ‘Robke d’n Taxichauffeur’ – Helmond
  • Rien van Genugten als ‘De Vakantiehater’ – Sint-Oedenrode
  • Paul van der Heijden als ‘Leo Vis’ – Gemonde
  • Hans Keeris als ‘Lauw Winters’ – Knegsel
  • Erik Mulder als ‘De Kiloknaller’ – Maarheeze
  • Tom van Osch als ‘De Skileraar’ – Budel
  • Willem Rongen als ‘Woeste Willem de Zeeman’ – Maashees
  • Hans Verbaarschot als ‘De Gelukkigste vrouw ter wereld’ - Budel

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie