Luister
muziek
8 maart 2024 - 15:28
Deel dit artikel:

Dirk van Asten wil Cranendonckse politiek veranderen met CB24: ‘Hoe krijgen we één gemeente?’

Dirk van Asten is druk bezig met het oprichten van CB24, zijn eigen politieke partij. Hij vertelt: “Ik wil dat elk dorp de ruimte krijgt om hun identiteit uit te dragen, maar gezamenlijk beleid te voeren was voor iedereen acceptabel kan zijn.”

cranendonck24
  / Stijn van Mierlo
Advertentie

Het was voormalig wethouder Frans Kuppens die Dirk van Asten triggerde om zich met de politiek van gemeente Cranendonck te gaan bemoeien. In een persoonlijk gesprek vroeg Kuppens aan Van Asten: “Waarom laat jij je handen niet wapperen als je het zo goed weet?” Van Asten vertelt: “Ik keek Frans aan en dacht: daar heb je een punt.” Later kreeg Van Asten de vraag of hij zich bij CDA Cranendonck wilde aansluiten en daar op de kieslijst wilde staan. “Ik wilde dat graag gaan doen, maar vroeg me toen al af of de CDA-jas me paste. Nu, jaren later, heb ik de balans opgemaakt en besloten dat die jas me niet meer past.” Hij verliet de partij eind 2023 en maakte dat hij een eigen partij opricht: Cranendoncks Belang ‘24 (CB24).

Dirk van Asten wil één Cranendonck

Dit is in een notendop hoe de korte politieke carrière van Dirk van Asten tot nu toe is verlopen. Maar als het aan de ras-Maarheezenaar ligt, heeft zijn loopbaan in het lokale bestuur nog een lange toekomst. Want op veel vlakken in onze gemeente moet er ‘uit een ander vaatje getapt worden’, vindt Van Asten. De centrale vraag daarbij is: “Hoe krijgen we één Cranendonck, met allemaal specifieke kernen, met hun eigen verhalen en belangen?” Weg met de versplintering van de dorpen dus.

Inwoners betrekken bij politiek

Dat begint voor Van Asten met het ‘openstellen’ van zijn partij. Iedereen, vanaf 16 jaar, kan lid worden van CB24. “Het lidmaatschap is gratis. In beginsel krijg je de mogelijkheid om ons mee te denken. Zo kunnen wij vanuit de partij inwonersvoorstellen inbrengen bij de gemeenteraadsvergaderingen.” Dat verlaagt volgens de partijleider de drempel tussen de inwoners van Cranendonck en de lokale politiek. “In de raad zitten negentien personen, plus college, dus 23 in totaal. Zij besluiten en dan is de kans best groot dat het beleid van die 23 mensen helemaal geen draagvlak heeft. In dat beleid wordt namelijk niet altijd een thermometer gestoken. Willen mensen wel echt datgene wat bepaald wordt?”, vraagt Van Asten zich hardop af.

CB24 staat nog in de kinderschoenen. De statuten liggen klaar, net zoals diverse mensen uit de gemeente Cranendonck die zich aan willen sluiten. Van Asten: “Mensen mogen van mij als persoon verwachten dat Maarheeze een streepje voor heeft. Maar uiteindelijk moet iedere kern de ruimte krijgen om voor zichzelf op te komen. Het zou mooi zijn als de dorpsplatformen een grotere rol krijgen in het geheel.”

Langsgaan in de dorpen

De stip op de horizon is de gemeenteraadsverkiezingen in 2026. Dan wil Cranendoncks Belang ’24 meedingen om een plekje in de raad. Maar tot die tijd, houdt CB24 zich niet stil. “Alles binnen de Cranendonckse politiek blijven we volgen en gaan we over vergaderen. Daarnaast is het met name een kwestie van verbinding zoeken. Ik wil voor het einde van het jaar in ieder dorp van de gemeente een keer zijn geweest met de partij, om onszelf zichtbaar te maken en om informatie op te halen zodat je dingen kritisch kan blijven volgen. Aan de verwachtingen kun je nooit 100 procent voldoen, maar mensen kunnen van ons wel een eerlijk verhaal verwachten”, besluit Dirk van Asten.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie