Luister
muziek
27 maart 2024 - 15:04
Deel dit artikel:

'Jongste non van Nederland' treedt op in Theater De Borgh in Budel

Theater De Borgh in Budel presenteert op zaterdag 6 april, in het kader van de 'blind date', de cabaretvoorstelling Non-Aktief van Fieke Opdam.

cranendonck24
  / / Redactie
  • Beeld - Rick Versteeg
Advertentie

Fieke Opdam is een Nederlandse cabaretière. Ze was ooit de jongste non van Nederland, maar verruilde na bijna negen jaar het klooster voor het theater. In 2021 behaalde ze de halve finale van Cameretten Festival.

Van klooster naar theater

Opdams carrièrepad kan op zijn zachts gezegd opmerkelijk worden genoemd. Op 18-jarige trad ze toe tot de Karmelietessen in Sittard, waarna ze vervolgens bijna negen jaar als Zuster Luca door het leven ging. Nadien verruilde ze de ene heilige grond voor de andere: ze verliet (gedwongen) het klooster en stapte de theaterwereld binnen - een langgekoesterde droom.

De overgang van het rustige nonnenbestaan naar de snelle maatschappij was hard. Opdam vond uiteindelijk onderdak bij het theaterduo De Anderssons, dat haar podiumtalent op waarde schatte en haar op weg hielp in de theaterwereld. En met succes. In talkshow M vertelde de cabaretière begin 2022 nog over haar bijzondere carrièreswitch.

Cameretten Festival: Non-actief

Opdam deed mee aan Cameretten Festival 2021 en schopte het met haar programma Non-actief tot de halve finale. In haar voorstelling spreekt ze vol verwondering over hoe de wereld is veranderd gedurende haar kloosterleven. Natuurlijk geeft ze ook op hilarische wijze een inkijkje in het nonnenbestaan.

De cabaretière houdt van harde grappen en is niet bang om moeilijke onderwerpen aan te snijden. Zo praat ze openlijk over haar eigen ervaring met seksueel misbruik. "Cabaret is een vak, geen therapie. Maar het voelt goed om met een soort afstand grapjes te maken over mijn eigen situatie", zo deelde ze in een interview met Flair.

Opdam ziet het als haar missie om de wereld eens flink op te schudden. Ze maakt gehakt van taboes en conventies, om ze vervolgens als humoristische kunstwerkjes op te dienen. Fieke wordt geregisseerd door Karin Bloemen.

De voorstelling Non-Aktief is enorm goed ontvangen bij de bezoekers. Hij is te zien op 6 april in Theater de Borgh in Budel. Aanvang 20.00 uur. Tickets zijn te verkrijgen via theaterdeborgh.nl.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie