Luister
muziek
15 juli 2020 - 12:03
Deel dit artikel:

Nieuwe Borgh in Budel stuk duurder dan begroot

Na een intensief traject van bouw en nieuwbouw en een eerste succesvolle ingebruikname van het gemeenschapshuis en multifunctionele accommodatie (mfa) De Borgh in Budel, is het tijd om het project van de (ver)bouw af te ronden. Bij het opmaken van de financiële eindbalans blijkt dat het project duurder is dan begroot.

cranendonck24
  / Redactie
  • Beeld - Harm van Leuken
Advertentie

Het bestuur van De Borgh en de gemeente Cranendonck zijn blij met de eigentijdse, toekomstbestendige mfa waar verenigingen en andere gebruikers in Budel en heel Cranendonck gebruik van kunnen maken. Ondanks het terugdringen van de kosten door het maken van soberdere keuzes en een strakke sturing op de kosten, is het project 1,1 miljoen euro duurder uitgevallen. Dit bedrag bestaat uit 6 ton aan voorbereidings- en bouwkosten en maximaal 5 ton aan niet verrekenbare BTW.

Bestuursvoorzitter Ton van de Laar: “We betreuren het dat we deze overschrijding hebben. Maar we hebben er samen met de gemeente alles aan gedaan om de kosten terug te dringen: van andere lamellen tot een ander soort vloer en minder vierkante meter vloeroppervlakte in de grote zaal.”

Positief, maar geen geëffend pad
Het (ver)bouwen van zo’n grote accommodatie is voor een gemeente en bestuur geen alledaagse kost en het is dan ook niet over één nacht ijs gegaan. Wethouder Marcel Lemmen: “Het is belangrijk dat je met elkaar duidelijk hebt wat alle wensen en noden zijn als je zo’n gemeenschapsvoorziening gaat bouwen.” Ook waren er bij het bouwen tijdens de economische crisis stijgende materiaal- en arbeidskosten, diverse onvoorziene kosten door bijvoorbeeld asbestvondsten en een in slechtere staat verkerend dak in de oudbouw dan voorzien. Tenslotte speelt er nog een onvoorziene kwestie rondom BTW-teruggave omdat de belastingdienst gedurende het bouwproject de spelregels veranderde. De belastingdienst moet hierin nog haar eindbesluit nemen.

Aanvullend krediet vragen
Ondanks het strak sturen en zelfs stevig terugdringen van de kosten, constateren de gemeente en het bestuur De Borgh bij de financiële afronding een totaaltekort tussen 750.000 euro en 1,1 miljoen euro. Dit hangt af van het besluit van de belastingdienst. Het college vraagt de gemeenteraad een aanvullend krediet van 1,1 miljoen euro. Wethouder Lemmen: “We hebben er alles aan gedaan om de kosten te beheersen. Ik betreur deze overschrijding, maar kan het wel uitleggen. Doordat deze kosten over vele jaren uitgesmeerd gaan worden, zullen we er in de begroting weinig van gaan merken.”

Nieuw en multifunctioneel
Met de vernieuwde De Borgh heeft Budel een prachtig nieuw gemeenschapshuis. Tegelijkertijd is De Borgh door de diverse gebruiksmogelijkheden een multifunctionele accommodatie met een professionele uitstraling voor heel Cranendonck en zelfs daarbuiten.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie