Luister
muziek
25 oktober 2020 - 11:50
Deel dit artikel:

Wil je dat gemeente je gegevens niet deelt met derden, dien dan verstrekkingsbeperking in

In de Basisregistratie Personen (BRP) staan de persoonsgegevens van alle inwoners van gemeente Cranendonck. De overheid mag deze gegevens gebruiken. Bijvoorbeeld voor kinderbijslag, studiefinanciering, belastingen en pensioen. Soms worden je gegevens ook aan andere instanties gegeven. Denk dan bijvoorbeeld aan instellingen voor onderwijs, gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening, woningbouwcorporaties, ziekenhuizen. Als je het hier niet mee eens bent, kun je een verzoek indienen om je gegevens niet aan derden te verstrekken.

cranendonck24
  / Gemeente Cranendonck
  • Beeld - Jos Meusen
Advertentie

Voorheen heette dit het 'aanvragen van geheimhouding'. Tegenwoordig heet dit 'aanvragen van een verstrekkingsbeperking BRP'. In sommige gevallen moet de gemeente je persoonsgegevens toch doorgeven. Dit gebeurt als overheidsinstellingen je gegevens willen hebben voor het uitvoeren van hun taak. Bijvoorbeeld de Belastingdienst of de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Verstrekkingsbeperking is niet altijd mogelijk bij verstrekkingen door de gemeente aan pensioenfondsen, verzekeraars die belast zijn met de uitvoering van pensioenregelingen, spaarfondsen, kredietinstellingen en beleggingsinstellingen. Bij deze 'derden' is de gemeente verplicht de gevraagde gegevens te verstrekken.

Verstrekkingsbeperking is ook niet altijd mogelijk als de gegevens worden gevraagd voor een gerechtelijke kwestie. De gemeente zal in voorkomende gevallen altijd eerst om je zienswijze vragen, vóórdat het besluit om gegevens te verstrekken. Tegen een besluit tot verstrekking kunt je beroep instellen bij de rechtbank.

Aanvragen
Je kunt alleen een verzoek tot verstrekkingsbeperking aanvragen voor je eigen persoonsgegevens of de gegevens van je kinderen tot 16 jaar. Vanaf 16 jaar moeten jongeren zelf een aanvraag indienen.

Vraag de geheimhouding van je persoonsgegevens schriftelijk aan bij de gemeente. Richt je verzoek aan de gemeente Cranendonck, team Burgerdiensten, Postbus 2090, 6020 AB Budel. Voeg een kopie van je geldig legitimatiebewijs toe.

Verzoek tot verstrekkingsbeperking bij verhuizing
Bij een verhuizing binnen de gemeente of naar een andere gemeente hoef je niet opnieuw een verzoek in te dienen.

Verstrekkingsbeperking opheffen
Als je de verstrekkingsbeperking wilt opheffen, kun je dat schriftelijk kenbaar maken bij het team Burgerdiensten van de gemeente Cranendonck. Vergeet niet om een kopie van je legitimatiebewijs bij te voegen.

Meer informatie
Voor meer informatie over beperking van verstrekking persoonsgegevens in de BRP of over de BRP in het algemeen, kun je bellen met het team Burgerdiensten via telefoonnummer 14 0495.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie