Luister
muziek
26 april 2021 - 13:01
Deel dit artikel:

Lintjesregen! Deze drie Cranendonckers zijn koninklijk onderscheiden

Drie inwoners van gemeente Cranendonck zijn maandag koninklijk onderscheiden. Jeanny Broens, Toon van Cranenbroek en Frans Soers hebben een lintje ontvangen. Burgemeester Roland van Kessel verraste de inwoners aan de voordeur.

cranendonck24
  / Stijn van Mierlo
Advertentie

Vanwege de coronamaatregelen sprak de burgemeester inwoners buiten bij hun voordeur toe, op anderhalve meter afstand. De versierselen zijn opgespeld door een familielid. Broens, Van Cranenbroek en Soers hebben alledrie de titel Lid in de Orde van Oranje-Nassau gekregen.

Jeanny Broens uit Budel-Dorplein
Broens was ruim dertig jaar vrijwilliger bij voetbalvereniging Rood Wit ’67 in Budel-Dorplein. De ervaring uit haar eerste baan in een bekend café in Budel kwam goed van pas bij de vereniging. Voor de voetbalclub was ze barmedewerker en verzorgde ze de catering van de jeugdkampen. Ook verkocht ze jaarlijks lootjes voor de vereniging. Sinds 2005 is Broens actief voor Carnavalsvereniging De Heiknuuters. Ook hier draait ze vele bardiensten en zet ze zich in voor de jaarlijkse collecte. In 2017 is ze daarvoor onderscheiden met de 'Orde van Verdienste'. Dit is een eerbetoon aan iemand die zich op enigerlei wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de carnavalsverenging in Budel-Dorplein. In 2009 werd Jeanny Broens bestuurslid bij de seniorenvereniging in Budel, waar ze sinds twee jaar secretaris is. Tenslotte is ze vaak te vinden bij de Huiskamer ’t Dorpelke. Ze is daar vrijwilliger en ontvangt als gastvrouw de bezoekers van de huiskamer.

Toon van Cranenbroek uit Budel
Van Cranenbroek zette zich al op jonge leeftijd in voor de gemeenschap van Budel. Zo rond zijn twintigste levensjaar werd hij voorzitter van de Katholieke Plattelands Jongeren (KPJ). Onder zijn leiding is het eerste clubhuis gerealiseerd. Na zijn pensioen bij de douane, werd Van Cranenbroek bestuurslid en later secretaris bij de Heemkundekring Baronie van Cranendonck. Hij zette zich onder andere in voor de werkgroep Monumenten en zorgde voor de restauratie van onder ander het rijksmonument het 'Prisonneke' in Budel-Dorplein. Onmisbaar maakte hij zich tijdens de grote organisatie van de driedaagse Brabantse Heemdagen in 2017 toen de Heemkundekring zestig jaar bestond. Naast de Heemkundekring is Van Cranenbroek op allerlei vlakken vrijwilliger bij de lokale VVV. Hij droeg bij aan het opzetten van het Smokkelmuseum, is er al jaren gids en conservator en geeft leiding aan het museumteam van het VVV. Tenslotte organiseert hij evenementen en projecten van het VVV. Als liefhebber van oldtimers is hij sinds 2015 voorzitter van de Oldtimervrienden Brabant en medeorganisator van Double Classics in Budel. Hij organiseert mede de bijzondere oldtimerrit voor bewoners van Zorgcentrum Mariënburght. Tenslotte was Van Cranenbroek medeoprichter van Stichting Herdenking Bevrijding Cranendonck en nog steeds actief als vrijwilliger voor deze vereniging.

Frans Soers uit Budel-Dorplein
Soers is al jaren, sinds halverwege jaren ’80, actief voor de buurtplatforms Dorplein Uniek en de voorgangers hiervan. Hij was projectontwikkelaar van een unieke insectenmuur, de zonnewijzer en de grondwaterpeilmeter die in Budel-Dorplein te vinden zijn. Als groot natuurliefhebber ontwierp hij de insectenmuur en ontwikkelde en maakte mede de grondwaterpeilmeter. Nog steeds is hij actief voor deze projecten, zorgt hij voor het onderhoud en werkt hij aan de verbetering van de huisvesting voor de bijen in de insectenmuur. Recent bedacht hij een oplossing om de kraamkamers voor de bijen op een diervriendelijk manier beter te beschermen. Sinds 2014 is hij bovendien voorzitter van de Commissie Openbare Ruimte van Dorplein Uniek. Verder is Frans Soers ook actief als cicerone (gids) door het historische Budel-Dorplein. Tenslotte is hij al veertig jaar actief als hulpsinterklaas voor Stichting Sint Nicolaascomité in zijn dorp.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie