Luister
muziek
5 juni 2021 - 11:11
Deel dit artikel:

Gemeente Cranendonck waarschuwt: 'Voorkom brand, gooi geen batterijen bij restafval'

Lege batterijen horen in het Klein Chemisch Afval (KCA) of lever je in bij winkels waar je batterijen (of apparaten met een batterij) koopt. In de praktijk blijkt dat niet iedereen batterijen altijd op de juiste manier inlevert. Met alle gevolgen van dien. Regelmatig ontstaat er brand in een afvalwagen bij het inzamelen van restafval. Dit overkwam de inzamelaars van Renewi in Cranendonck pas nog. De oorzaak? Batterijen in één van de ingezamelde tariefzakken.

cranendonck24
  / Gemeente Cranendonck
  • Beeld - Devin Kivits | Foto ter illustratie
Advertentie

Er zijn drie belangrijke redenen om batterijen niet in de prullenbak te gooien:
- In batterijen zitten stoffen die gevaarlijk zijn voor mens, dier en natuur. Als deze stoffen in de lucht of in oppervlaktewater terecht komen gaan planten en dieren dood en mensen worden ziek.

In batterijen vinden chemische processen plaats. Gevaarlijk, zeker als er kortsluiting ontstaat of batterijen openbarsten. Kortsluiting kan ontstaan doordat polen van batterijen met elkaar in contact komen. Ook kan een batterij openbarsten door de druk in de perswagen en hierdoor kan eenvoudig brand ontstaan.

- Door batterijen apart in te zamelen kunnen grondstoffen die in de batterijen aanwezig zijn, hergebruikt worden. Zo besparen we op nieuwe grondstoffen.

Batterijrecycling
Alle ingezamelde batterijen gaan eerst naar een sorteercentrum. Hier worden alle batterijen gesorteerd op type; elke batterij bevat namelijk andere stoffen. Vervolgens worden de gesorteerde batterijen naar recyclers in Europa gebracht om grondstoffen zoals nikkel, lood, zink en mangaan uit de batterijen te halen. Deze grondstoffen worden vervolgens gebruikt om nieuwe producten van te maken.

Eenvoudig inleveren zonder kosten
Er zijn in Nederland ruim 25.000 inleverpunten waar batterijen gratis ingeleverd kunnen worden. Ook in Cranendonck kun je in winkels waar batterijen verkocht worden of waar apparaten met batterijen verkocht worden, lege batterijen inleveren. Daarnaast kunnen lege batterijen ingeleverd worden via de KCA-box (box voor Klein Chemisch Afval) die ieder huishouden heeft. Op de milieustraat kun je het verzamelde afval van de KCA-box of grotere batterijen van bijvoorbeeld een elektrische fiets of laptop zonder kosten inleveren.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie