Luister
muziek
13 mei 2024 - 15:36
Deel dit artikel:

Maarheezer school heeft nominatie te pakken: ‘Verkeersveiligheid is hier slecht’

Dit jaar organiseert de ANWB opnieuw de verkiezing ‘Een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein’. Op een verkeersplein kunnen kinderen veilig oefenen met fietsen en meteen praktijkervaring opdoen. Basisschool De Stapsteen uit Maarheeze is genomineerd, maar dat heeft geen positieve reden. Al maken ze wel kans op een mooie prijs.

cranendonck24
  / / Redactie
  • Beeld - Foto ter illustratie
Advertentie

Vanaf vandaag kan iedereen een stem uitbrengen op één van de ruim 300 basisscholen in heel Nederland die in de race zijn voor een ANWB Verkeersplein. In Noord-Brabant doen 44 basisscholen mee aan de verkiezing. Stemmen kan tot en met vrijdag 31 mei.

Fietsvaardigheid vermindert bij kinderen

ANWB: “Kinderen doen steeds minder ervaring op in het verkeer, omdat ze tegenwoordig vaak met de auto of bakfiets worden gebracht. Dit gaat ten koste van hun fietsvaardigheid en verkeersinzicht in het steeds drukker wordende verkeer. Goed oefenen is daarom extra belangrijk, dan worden kinderen zich bewust van de gevaren van het verkeer en kunnen zij sneller zelfstandig naar school fietsen.”

Op een ANWB Verkeersplein kunnen kinderen veilig oefenen met verschillende verkeerssituaties, zoals oversteken, scherpe bochten nemen met de fiets, het inhalen van andere verkeersdeelnemers en het veilig oprijden van een rotonde.

Verkeersplein bij scholen

Bij een rondvraag onder scholen die al een ANWB Verkeersplein hebben, vertellen leerkrachten dat het verkeersplein een hele waardevolle aanvulling is op de theorie in de klas. Bijna 80 procent van de scholen gebruikt het verkeersplein iedere dag. Het past goed bij bewegend leren; door te doen blijven verkeersregels beter hangen bij een kind. Bij de helft van de scholen wordt het verkeersplein ook buiten schooltijd gebruikt door buurtkinderen.

In totaal zijn er dit jaar ruim 300 basisscholen in het hele land genomineerd voor een ANWB Verkeersplein. Per provincie wint één basisschool. De winnaars ontvangen bij de start van het komende schooljaar een ANWB Verkeersplein, een lespakket, verkeerslicht en ANWB-fietsje. De verkeerspleinen worden bekostigd door het ANWB Fonds. Hiermee wil de ANWB het verkeersinzicht van kinderen verbeteren.

'Slechte verkeersveiligheid door sluipverkeer’

De Stapsteen aan de Kijkakkers in Maarheeze is een van de genomineerden en de enige van gemeente Cranendonck. De beschrijving over de genomineerde is als volgt: “De verkeersveiligheid rond onze school is slecht. Maarheeze heeft namelijk te maken met veel sluipverkeer richting Eindhoven. Dit leidt tot onveilige situaties in het dorp, vooral in de winter en bij slecht weer, waarbij auto's hard rijden en kruisingen gevaarlijk zijn voor onze leerlingen. Leerlingen komen overwegend te voet, met de fiets of worden door ouders met de auto gebracht.”

“Naast de zorgwekkende verkeerssituatie hebben we op school veel leerlingen uit andere landen waar verschillende verkeersregels en -omstandigheden gelden. Een ANWB Verkeersplein is daarom zeer welkom. Dit plein biedt ons de mogelijkheid om leerlingen in praktijksituaties te trainen en hen vertrouwd te maken met de verkeersregels en -situaties die ze in Nederland kunnen tegenkomen.”

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie