Luister
muziek
19 Mei 2024 22:13
Deel dit artikel:

De Cranehoeve floreert weer en is klaar voor make-over: ‘Gastel heeft weer een hart’

Burgerparticipatie ten top in Gastel. Met de tomeloze inzet van inwoners uit het dorp, floreert café De Cranehoeve weer. Er breken spannende maanden aan op weg naar de ontwikkeling van een echt buurthuis. Eén ding staat al vast: “Gastel heeft weer een hart”, vertelt Leon Claassen.

cranendonck24
  / Stijn van Mierlo
  • Beeld - Bernice Dings
Advertentie

Als alles volgens plan verloopt, hoopt de stichting die de ontwikkeling van het nieuwe buurthuis in Gastel coördineert, de verbouwing in het voorjaar van 2026 af te ronden. Dan kunnen alle verenigingen die het dorp rijk is, zoals Jong Nederland, diverse evenementen en de carnavalsvereniging, gebruikmaken van deze nieuwe ontmoetingsplek.

De horeca blijft behouden voor De Cranehoeve. Hiermee wil de stichting hun eigen broek ophouden. Vrijwilligers zijn daarbij onmisbaar, maar daar heeft Gastel er meer dan genoeg van. Een kleine rekensom leert: “Bijna 10 procent van alle inwoners is vrijwilliger bij ons”, zegt Frans Verhoeven, bestuurslid van de stichting. Dat komt neer op zo’n zeventig mensen. “Een deel daarvan zijn ook mensen die buiten Gastel wonen, maar binding hebben met het dorp”, vult Leon Claassen – ook bestuurslid – aan. “De meeste vrijwilligers zetten zich in bij de horeca, anderen bij de bouwgroep en voor hand- en spandiensten in en om het gebouw.”

Metamorfose voor De Cranehoeve

De huidige bruine kroeg en zaal gaan plaatsmaken voor een eigentijds buurthuis. Er breken belangrijke weken aan voor iedereen die een nieuw gemeenschapshuis in Gastel een warm hart toedraagt. Het college van B&W van gemeente Cranendonck gaat de aangeleverde plannen bespreken. Uiteindelijk komt het bij de gemeenteraad te liggen. Dat zou op 2 juli 2024 moeten zijn. Zij gaan er een definitief besluit over nemen. “Als alles soepel verloopt, kan er aan het einde van dit jaar gesloopt gaan worden”, licht Frans toe. De herontwikkeling van De Cranehoeve kan dan beginnen.

Feesten in café van Gastel

De afgelopen weken zijn de deuren van het café al meerdere keren geopend. “Voor iedereen die Gastel een warm hart toedraagt”, zegt Leon. “En dat zijn behoorlijk wat mensen. Iedereen die hier binnenkomt is positief. Ze komen hier om plezier te maken.” Bij de reünie van de basisschool, afgelopen april, zakten veel mensen af bij De Cranehoeve. “Er zijn ook al meerdere aanvragen, voor bijvoorbeeld bruiloften en van iemand die 40 jaar wordt. Vrijwilligers zetten zich dan in om er een mooie avond van te maken.”

Dit benadrukt het verlangen van de inwoners van Gastel om een eigen plek te hebben om samen te komen en activiteiten te organiseren. Leon: “Tijdens de kermis zaten hier ook mensen aan de bar. Zij willen dan even uit de drukte van de tent op het Sint Cornelisplein. Van jong tot oud komt hier samen. Hoe mooi is dat?”

Trotse inwoners van Gastel

Wat het belang van een nieuw buurthuis in het dorp is, laat een aantal inwoners van Gastel zelf horen. Danique Bax zegt: “Gastel is een klein dorpje met grootse inzet. We zouden graag een knus dorpshuis hebben.” Ook Jacqueline van de Gevel ziet een nieuw dorpshuis als een grote wens: “Een plek aan ons mooie plein waar iedereen elkaar kan ontmoeten en waar we verbinding tussen jong en oud vinden. Een verbouwing staat heel hoog in het vaandel bij iedereen in het dorp.”

Jan van Hoef, betrokken inwoner van Gastel, zet zich ook als vrijwilliger in voor het dorp. Hij vertelt dat De Schaapskooi, het huidige gemeenschapshuis, oud en versleten is. "Het is zonde om daar een hoop geld in te steken. De kans om van De Cranehoeve het nieuwe buurthuis te maken, was perfect. De locatie is heel mooi: midden in het dorp, op het Sint Cornelisplein. Als we als vrijwilligers aan de bar zitten, hebben we een gevoel van trots, dat we dit al hebben bereikt."

‘Burgerparticipatie ten voeten uit’

Nog even geduld en als alles meezit, kan Gastel van start met de realisatie van dit langgekoesterde project. Leon: “We hopen echt dat dit gaat lukken. Er is ooit een enquête geweest over wat mensen in het dorp graag willen. En dit is precies wat daaruit kwam: een gemeenschapshuis en horeca. Dit is burgerparticipatie ten voeten uit.”

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie