“Hitte kan gevaarlijk zijn”, stelt het KNMI. Daarom hebben zij code geel afgegeven voor deze maandag, tot 20.00 uur. Maar waarom wordt ervoor gewaarschuwd en wat is er zo gevaarlijk aan?
Vooral ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid zijn gevoelig voor blijvende hitte. Bij code geel geldt: “Wees alert.” Bij een zware lichamelijke activiteit kan iedereen klachten krijgen, zoals uitdroging en oververhitting. Ook huisdieren kunnen slecht tegen de hitte. Er is daarnaast kans op gezondheidsklachten door smog.
Een zomerse dag heeft een maximumtemperatuur van 25 graden of hoger. In Nederland noemen we een dag waarop de maximumtemperatuur 30 graden of hoger is een tropische dag. Een dag met een temperatuur van 35 graden of hoger is een extreem warme dag.
Tropische dagen komen in de meeste jaren wel enkele keren voor. Anders ligt dat bij dagen waarop de maximumtemperatuur 35 graden of hoger is. Deze zijn sinds 1901, het begin van de metingen, nog niet zo vaak voorgekomen.
Een hittegolf bestaat uit minstens vijf aaneengesloten zomerse dagen in De Bilt, waarvan er minstens drie tropisch zijn.
De hoogste temperatuur in Nederland sinds het begin van de metingen is 40,7 graden op 25 juli 2019 in Gilze-Rijen. In de zomer van 2019 kwam voor het eerst in Nederland de temperatuur boven de 40 graden.
Langdurig aanhoudende hitte kan leiden tot klachten van vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Tenslotte is bij aanhoudende hitte uitdroging en oververhitting een risico. Symptomen van uitdroging en oververhitting zijn misselijkheid, spierkrampen, uitputting, flauwvallen en bewusteloosheid.
Het besluit om het Nationaal Hitteplan te activeren wordt genomen door het RIVM na overleg met het KNMI. De kans op aanhoudend warm weer, maar ook onder andere de verwachte nachttemperatuur en luchtvochtigheider spelen hierbij een belangrijke rol. Het Nationaal Hitteplan kan voor heel Nederland, maar ook voor delen van het land gelden.
De meeste steden in de wereld zijn warmer dan de landelijke omgeving. In steden wordt warmte geproduceerd en daarnaast wordt warmte door bebouwing ook beter vastgehouden dan in landelijk gebied. Dit kan leiden tot een verschil in temperatuur van enkele graden in steden ten opzichte van de landelijke omgeving. Dit effect wordt ook wel het stedelijk warmte-eilandeffect of Urban Heat Island genoemd.
In het verkeer ontstaat een kans op gevaarlijke situaties in een auto die stilstaat. Neem onderweg genoeg water mee. Laat geen kinderen en huisdieren achter in een dichte auto, ook niet voor een paar minuten.
Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android