Luister
muziek
20 Augustus 2024 08:56
Deel dit artikel:

'Eerst de vlag van Vriendenkring Hopeloos, dan de corsovlag van Oud-Dommelen'

Sinds kort hangt in de Bakkerstraat in Valkenswaard een opvallende vlag aan een voorgevel. Het is een zwarte vlag met een grote gele spatvlek. Daarop is een persoontje te zien die een verkleinde Brabantse vlag vasthoudt. Daar omheen staat de tekst Vriendenkring Hopeloos. Die vlag vraagt om aandacht.

cranendonck24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

De Nederlandse driekleur, de geblokte Brabantse vlag, de carnavalsvlag of de vlag van het bloemencorso zijn bij de meeste mensen wel bekend, maar de vlag aan de Bakkerstraat lijkt uniek voor Valkenswaard. “Heel leuk dat je daar aandacht aan besteedt”, aldus de bewoner van het pand: Robert Claassen. “Hopeloos is een vriendenkring uit Heeze, één van de zestien vriendenkringen die een theater-wagen bouwt voor de jaarlijkse Brabantse Dag in Heeze. En ik ben bij Hopeloos ontwerper. Dat is ook mijn beroep.”

Zelfde mentaliteit

In 2016 ontmoet Robert Henk Kemperman, ontwerper voor de Brabantse Dag, en nodigt hem uit om eens te komen kijken en in Heeze te komen ontwerpen. “Ik werd daar gegrepen, want het is super leuk! Zodoende ben ik toen daar terechtgekomen. In 2018 hebben we met Hopeloos gewonnen, dat vergeet ik niet meer. Inmiddels ontwerp ik nu voor de zevende keer.” Op het verzoek om iets meer te vertellen over Hopeloos, zegt Henk dat het een grote club is die uit honderdzestig personen bestaat. “Op de bouwplaats is misschien wel vijfenzeventig man aan het werk.”

Komen de voorbereidingen overeen met het bloemencorso van Valkenswaard? Robert: “In Heeze gaat het om een theaterparade. Het toneelspelen is heel belangrijk. Achter de schermen op de wagen werken veel mensen om alles te laten draaien en bewegen. In totaal lopen er dit jaar bij Hopeloos honderdtien mensen mee.” Uiteraard zijn er in Heeze geen bloemen, maar de mentaliteit komt sterk overeen volgens Robert: het is gewoon heel gezellig tijdens het bouwen. “We beginnen met niks en drie maanden later staat er een geweldig ding.”

Vriendenkring Hopeloos blijkt opgericht in 1977. “Ik dacht dat het toen een heel jonge groep was die afstand nam van de ouders uit de Kapelstraat en zelf een bouwgroep begon. Iemand zei toen: dat kan écht niks worden, dat wordt hopeloos. Als een soort geuzennaam zijn ze zich Vriendenkring Hopeloos gaan noemen.” En de vriendengroep bestaat anno 2024 nog steeds. Robert vindt het heel bijzonder dat deze club één van de weinige is die nog bouwt midden in het dorp, achter De Wijnhoeve. “Het is daar gewoon een klein dorpje. Bij het corso doen ze vooral lassen, maar in Heeze is het ieder jaar anders. Het ene jaar is hout belangrijk, het andere jaar veel meer textiel en noem maar op. Er zijn geen bloemen, hè.”

Fulltime

Robert (51) is als ontwerper niet alleen betrokken bij de Brabantse Dag, maar ook bij het Valkenswaardse bloemencorso. “Bij Buurtschap Oud-Dommelen ben ik al bijna veertig jaar lid. Op mijn veertiende ben ik gaan bouwen bij Oud-Dommelen. Toen ik 17 was ontwierp ik daar de eerste wagen, en dat heb ik gedaan tot mijn veertigste.” Daarnaast heeft Robert ook bij andere buurtschapen vooruitgeholpen als dat nodig was.

Als ontwerper is hij in Heeze niet bepaald klaar als zijn werkstuk wordt ingeleverd. Volgens hem begint het dan pas. Hij is ongeveer fulltime bezig met de theaterwagen in Heeze. De corsowagen van Oud-Dommelen van dit jaar heeft Robert ook ontworpen, samen met twee meiden.

Terugkomend op Hopeloos legt Robert uit dat er acht commissie zijn, zoals een spelcommissie, een muziekcommissie en een kledingcommissie. De vriendenclub blijkt al jarenlang een vlag te hebben. “Maar die heb ik nooit opgehangen. Eigenlijk houd ik wel van vlaggen en dacht dit jaar: nou hang ik ‘m op.” Daags na de Brabantse Dag van 25 augustus wordt de vlag omgewisseld met de corsovlag van Oud-Dommelen.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie