Luister
muziek
27 Augustus 2024 05:31
Deel dit artikel:

Peter R. de Vries Foundation brengt zaak-Wies Hensen onder de aandacht: ‘Case not closed’

De Peter R. de Vries Foundation besteedt aandacht aan de cold case rondom de moord op Wies Hensen uit Budel. Het is deze maand 35 jaar geleden dat ze dood in Dommelen werd gevonden.

cranendonck24
  / Stijn van Mierlo
  • Beeld - Peter R. de Vries Foundation – Case not Closed
Advertentie

Onderaan dit artikel zie je een interview met de neef en nicht van Wies Hensen.

In Nederland zijn er meer dan duizend onopgeloste moord- en vermissingszaken. Duizenden nabestaanden wachten nog elke dag op antwoord. Zij staan voor hun gevoel vaak in het donker, omdat de zaak verjaard is, er geen tips meer zijn of omdat er te weinig capaciteit of aandacht is vanuit politie en justitie. Maar als je een geliefde verliest, zonder te weten waar hij of zij is of wat er is gebeurd dan kan het rouwen niet beginnen, ook niet na tientallen jaren.

De Peter R. de Vries Foundation vraagt daarom dit jaar - via een oproep vanuit nabestaanden en achterblijvers - elke week aandacht voor een onopgelost moord of vermissingszaak. "Voor de gouden tip, voor erkenning van de nabestaanden, voor bewustwording in de samenleving en voor verbeteringen in coldcaseonderzoek", aldus de foundation. Deze week staat de zaak-Wies Hensen in de spotlights.

Wat is er gebeurd?

Op dinsdagavond 29 augustus 1989 verdween de 32-jarige Wies Hensen uit Budel na een bezoek aan de kermis in haar woonplaats Budel. De volgende dag werd haar naakte lichaam gevonden door twee fietsers in een sloot langs de Loonderweg in Dommelen.

Uit het onderzoek bleek dat Wies door verwurging en verstikking om het leven was gebracht. Op één laars na werd haar kleding in de buurt van haar lichaam gevonden, wat leidde tot het vermoeden van een seksueel motief. Die linkerlaars is nooit meer aangetroffen. Op de avond van haar verdwijning werd ze door meerdere getuigen gezien in het gezelschap van twee of drie onbekende mannen, waarvan één man opviel door zijn geblondeerde haar. Ook is een bestelbus gezien in de buurt van de vindplaats van Wies, die met gedoofde lichten wegreed. Wie de bus bestuurde, blijft onbekend.

Wie was Wies?

Wies Hensen werd op 7 februari 1957 geboren in een hecht gezin met een tweelingzus en een oudere zus. Ze was een bekende verschijning in Budel en werd omschreven als een opmerkelijk sterke vrouw. Ze hield ervan om op stap te gaan en veel mensen in het uitgaansleven kenden haar. Ze was sociaal en had een grote vriendenkring in de regio. Wies had zelf geen kinderen, maar paste graag op haar neefjes en nichtjes, voor wie het altijd een feestje was bij haar.

Hoe staat het er nu voor?

Na haar dood werden diverse verdachten aangehouden, maar deze werden vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. De zaak bleef onopgelost en is nu een cold case. De politie heeft de zaak herhaaldelijk onder de aandacht gebracht en oproepen gedaan voor nieuwe informatie, onder andere door het maken van een aantal podcastafleveringen en een VR-beleving. Ook is er door de politie een beloning van 30.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip. Ondanks de vele tips die zijn binnengekomen, zat de gouden tip er tot op heden niet tussen.

Familie

De familie van Wies Hensen blijft hopen op gerechtigheid. Zo is er een website opgericht om aandacht te blijven vragen voor de zaak en om mogelijke getuigen te motiveren zich te melden.

Stephan en Monique, de neef en nicht van Wies, hebben al 35 jaar lang ontzettend veel verdriet en weten al die tijd niet wat er met hun tante is gebeurd. Zij zouden als familie willen dat iemand zijn mond opendoet en hen vertelt wat er gebeurd is.

Kelly de Vries (directeur van de Peter R. de Vries Foundation) roept op: "Heb jij informatie – hoe klein dan ook – neem dan (anoniem) contact met ons op. Wij blijven aan de boom schudden. Doe jij mee?"

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie