Van 8 september tot en met 14 september is de Landelijke week van Lezen en Schrijven. Zo’n 25 vrijwilligers zetten zich in Cranendonck in om anderen te helpen bij de Nederlandse taal of digitale vaardigheden of soms ook een andere taal. "Maar we zijn altijd op zoek naar meer vrijwilligers", zegt initiatiefnemer Cordaad Welzijn.
Er zijn diverse anderstalige kandidaten die nog wachten op een taalmaatje. Je spreekt zelf de tijden af, één per week, in De Borgh in Budel of bij de klant thuis. Dan ga je samen aan de slag met datgene wat de klant wil leren. "We hebben kandidaten die nog heel weinig Nederlands spreken tot mensen die voor hun B1 Staatsexamen willen gaan en allemaal zijn ze even gemotiveerd", zegt Cordaad. Een actief taalmaatje laat weten: "Ik leer er ook van door taalmaatje te zijn. Je leert op die manier nieuwe mensen en culturen kennen, krijgt vaak van alles lekkers en je helpt er iemand mee. Het kost ook weinig tijd, dus prima te combineren met mijn andere bezigheden."
Daarnaast organiseert Cordaad diverse groepsactiviteiten rondom taal. Er is een vrouwentaalgroep en een taalgroep speciaal voor Oekraïners in Cranendonck. "Ook gaan we van start met een taalcafé dit najaar. Ook deze taalgroepen worden uitgevoerd door vrijwilligers. De activiteiten zijn er op gericht dat anderstaligen zoveel mogelijk Nederlands praten. Er worden door de vrijwilligers onderwerpen voorbereidt en er wordt gekeken waar behoefte aan is." Vrijwilligers van de Vrouwentaalgroep vertellen: “Wij zijn trots op het feit dat de buitenlandse vrouwen ons vertrouwen, dat de deelnemers het fijn vinden om iedere vrijdagmorgen te komen en dat ze daardoor ook hun sociale contacten uitbreiden en hun Nederlands verbeteren. Het leuke van dit vrijwilligerswerk is dat je met andere mensen omgaat, andere culturen leert kennen, je sociale contacten uitbreidt en meer leert over andere landen.”
De vrijwilligers van de Oekraïnetaalgroep zijn ook heel enthousiast over hun vrijwilligerswerk: “Je wandelt met hen mee in hun dagelijkse leven. Onze deelnemers lopen soms tegen zaken aan en dan kan je heel snel helpen. Denk bijvoorbeeld aan het herkwalificeren van je opleidingsniveau en hoe je dit op kan pakken. Dit komt naar boven tijdens een les en dan kan je ze daarin ondersteunen. Ik krijg er altijd energie van. Je hebt met andere culturen te maken. Het vrijwilliger zijn verrijkt je leven/wereld. Het is inspirerend om te doen. Het mooiste wat ons kan overkomen is dat we niet meer nodig zijn.”
Deze activiteiten zijn een onderdeel van het Digitaalhuis. Het Digitaalhuis is een samenwerking tussen Bibliotheek De Kempen, Stichting Lezen en Schrijven, Gemeente Cranendonck, Taalkracht en Cordaad Welzijn.
Voor alle verdere informatie en aanmelden kijk op goedbezigcranendonck.nu of bel of app naar Elianne Rietdijk, coördinator Taal bij Cordaad Welzijn, 06-82662392.
Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android