Luister
muziek
14 September 2024 11:10
Deel dit artikel:

Vrijheidsbrief na 80 jaar nog actueel: Rein Vos zoekt nu hedendaagse, Cranendonckse varianten

In het kader van de bevrijdingsactiviteiten in gemeente Cranendonck, staat in de bibliotheek onder andere het verhaal van Kees Kappers, één van 'De zes van Dorplein', centraal. Bulander Rein Vos heeft enkele jaren geleden als afstudeerproject hier een schrijfopdracht aan verbonden.

cranendonck24
  / Bernice Dings
Advertentie

"Beste moeder, ik schrijf dit wat uitvoerig om u te waarschuwen. Moe, ga nu maar niet meer naar huis toe en blijf waar je bent. Het wordt te gevaarlijk! Wees voorzichtig en als het zover is, blijft dan binnenkamers. We hopen elkaar toch na de bevrijding allen weer gezond terug te zien. Het kan ook anders gaan natuurlijk. Gelukkig weten we niets vooruit!" - Kees Kappers, Budel-Dorplein, 3 september 1944

Voor het project heeft Rein, in samenwerking met onder andere zijn vader en teamgenoten van zijn voetbalclub, een begeleidende minidocumentaire gemaakt, waarbij de gelijknamige neef van Kees zijn verhaal over zijn oom verteld. Die documentaire is onderaan dit artikel te bekijken.

Brief voor de vrijheid

Als in die tijd WhatsApp had bestaan, dan had er wellicht een online conversatie tussen Kees en zijn moeder (of anderen) plaats kunnen vinden. En wat had dan in die berichtjes gestaan, uitgaande van bovenstaande tekst? Hoe had zijn moeder gereageerd? Of andere familieleden, of mede-verzetsstrijders?

Rein Vos daagt de lezer uit om die woorden op papier te zetten. Of vanuit een andere invalshoek: wat betekent vrede en veiligheid nu voor jou en wat zou je daar aan kunnen en willen bijdragen?

Doel en instructies

Alle brieven worden verzameld en gebundeld in een boekje, genaamd ‘Brieven voor de Vrijheid uit de gemeente Cranendonck’. Bij de jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei en fakkelestafette zal hieruit een brief worden voorgelezen.

De brief kan zowel met eigen naam als anoniem worden ingeleverd. Stop je brief in een van de speciale witte brievenbussen die op verschillende locaties van 5 tot en met 30 september staan opgesteld in de gemeente Cranendonck.

Inleverlocaties: De Borgh Budel, VVV Cranendonck, De Smeltkroes Maarheeze, Den Donck Soerendonk, De Reinder Budel-Schoot, De Schakel Budel-Dorplein.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie