Valkenswaard heeft de komende tijd een extra museum: het Pop-Up Museum (PUM) in De Hofnar. Hierin is een groot aantal documenten en objecten bijeengebracht over de oorlog en de bevrijding van de directe omgeving. Tijdens de officiële opening op zaterdagmorgen wordt bovendien het dagboek van Miep Scholten gepresenteerd.
Tegen de ramen van de leeszaal van De Hofnar hangen verschillende fraaie foto’s met als thema ‘Vrijheid’. Volgens één van de fotografen, Elly van Dijk, zijn de foto’s gemaakt door leden van VIEV op verzoek van Theo van de Loo van de Stichting Stichting Erfgoed 40-45, gemeenten Valkenswaard en Waalre Voorzitter. Bij de ingang van De Hofnar staat op een bord Pop-Up Museum this way, versierd met enkele Britse vlaggetjes.
In de leeszaal van de bibliotheek wordt de laatste hand gelegd aan de tentoonstelling. Raimondo Bogaars, secretaris van de Stichting Erfgoed 40-45, gemeenten Valkenswaard en Waalre en tevens voorzitter van de werkgroep Valkenswaard War Cemetery Adoption Program is de centrale figuur die de touwtjes aardig in handen heeft. Tevreden kijkt hij naar de vele vitrines met voorwerpen en papieren stukken, terwijl achterin enkele mensen naar een videopresentatie kijken.
“Deze tentoonstelling is de samenkomst van alle hectische tijden bij elkaar”, aldus Raimondo Bogaars, die 90% van de tentoonstelling naar zijn wens vindt. De meeste spullen van de tentoonstelling zijn privé-eigendom van hem, de rest behoort tot de stichting. “Ik denk dat hier zestig procent staat van wat we allemaal hebben, dus de ruimte had nog best wat groter mogen zijn geweest.” Op de vraag waar de enorme drive van Raimondo Bogaars vandaan komt, zegt hij kortweg: “Autisme”, en hij lacht. “Daar ben ik het afgelopen tijd achter gekomen. Mijn hyperfocus ligt op de wereldoorlog, en dan speciaal op Valkenswaard en Waalre.” Op de vraag wat hij de komende periode van het pop-up museum verwacht, hoopt hij dat de bezoekers iets nieuws leren, dat interesse wordt gewekt en dat men blijft herinneren. “Er komen ook scholen kijken.”
LEES OOK: Bloemencorso Valkenswaard live te zien bij Valkenswaard24
Waar ben je extra trots op, bij deze verzameling? “Dat is hetzelfde als kiezen tussen kinderen. Er ligt een dagboek over Oberndorf, daar achter staat een vitrine met persoonlijke medailles, paspoorten en brieven van strijders die begraven zijn op de Valkenswaardse begraafplaatsen. Tja, er liggen gewoon heel veel bijzondere dingen.” Dan worden de aanwezigen naar de lounge van het gebouw gedirigeerd en komt een zwaar rood koord voor de toegangsdeur te hangen. Burgemeester Anton Ederveen en zijn Waalrese collega burgemeester Marcel Oosterveer bevinden zich tussen de aanwezigen.
Raimondo Bogaars heet om half elf iedereen warm welkom, speciaal de beide burgemeesters, de kinderburgemeester Billy de Wit, het College en enkele Engelse vrienden. “We hebben vijf jaar zitten denken hoe we het dit jaar zouden aanpakken en we hebben er hopelijk iets moois van weten te maken”, aldus de gastheer. “Grof gezegd betreft het museum alles vanaf de Belgische grens tot aan de grens met Eindhoven.” Daarna biedt hij het dagboek aan uit de nalatenschap van Harmica Jacoba Scholten dat via Mevrouw Gardebroek in handen komt bij de stichting. Daarin staat van dag tot dag door haar vermeld wat er in Valkenswaard is gebeurd in die tijd. “Ans van de Loo heeft het gehele dagboek verder uitgespit en er in coronatijd een waar naslagwerk van gemaakt. “We zetten het niet op internet vanwege sommige zaken die beter nog niet openbaar mogen worden.” Twee boeken worden aangeboden, aan mevrouw Gardebroek en aan burgemeester Ederveen.
Het woord wordt overgedragen aan burgemeester Anton Ederveen en hij zegt: “Mooi om te zien dat er sprake is van educatie voor de jeugd. Mijn oprechte dank aan iedereen die ertoe heeft bijgedragen. Hoewel ik de tentoonstelling met dankbaarheid open, kan ik niet zeggen dat ik het echt met plezier doe. Eigenlijk had dit museum er helemaal niet moeten zijn.” In zijn dankwoord betrekt hij ook de bevrijders die zich in ’40-’45 hebben ingezet om ons onze vrijheid terug te geven. Daarna herhaalt de spreker zijn speech in het Engels en verwijdert hij samen met de kinderburgemeester het rode koord met de woorden: “Het museum is geopend.” De dames Gardebroek en Van de Loo babbelen vervolgens samen na over de totstandkoming van het boek en andere gasten bezoeken in tussentijd het bijzondere oorlogsmuseum.
Tot en met 21 september zal de expositie toegankelijk zijn, van 09.00 u tot 21.00 u, met uitzondering van de herdenking op de begraafplaats en maandagavond als er een feestavond is voor de Engelse gasten.”
Op 18 en 19 september vindt ‘Kijk eens wat ik heb’ plaats. Iedereen die iets wil laten zien of iets te vertellen heeft over de oorlog of de bevrijding, is dan van harte welkom in De Hofnar.
Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android