Luister
muziek
20 September 2024 09:09
Deel dit artikel:

Burgemeester Van Kessel is klaar met azc-overlast en doet oproep aan minister: ‘We hebben er genoeg van’

De gemeente Cranendonck doet een dringende oproep aan minister Marjolein Faber van Asiel en Migratie om snel in te grijpen bij de aanhoudende overlast veroorzaakt door bewoners van het asielzoekerscentrum (azc) in Budel.

cranendonck24
  / / Redactie
Advertentie

In een brief aan de minister heeft burgemeester Rolan van Kessel de ernstige situatie uiteengezet en benadrukt dat de overlast een grote impact heeft op de leefbaarheid en sociale veiligheid van de samenleving.

Toename incidenten

“Inwoners, ondernemers en het gemeentebestuur van Cranendonck ervaren al jarenlang overlast door bewoners van de COA-locatie”, aldus burgemeester Van Kessel. “Na een korte periode van relatieve rust is de overlast de afgelopen weken weer toegenomen, met incidenten zoals diefstallen, vernielingen en bedreigingen.” Ook wijst hij in de brief op een toename van het aantal incidenten op het COA-terrein.

De burgemeester geeft aan dat de voortdurende overlast niet alleen veel capaciteit vraagt van toezichthouders, boa’s, politie en andere beveiligers, maar ook leidt tot onrust en polarisatie binnen de gemeente. “We hebben er echt genoeg van.” schrijft burgemeester Van Kessel.

Oproep tot aanpak oorzaak

De burgemeester geeft aan dat hij bij de vorige staatssecretaris Van der Burg ook herhaaldelijk aandacht heeft gevraagd voor deze onacceptabele situatie. De gemeente heeft alle mogelijke lokale maatregelen al genomen om de situatie te verbeteren. “Wij kunnen echter niet meer dan de symptomen bestrijden. Voor het aanpakken van de oorzaak van de overlast zijn we afhankelijk van het COA en het ministerie,” schrijft burgemeester Van Kessel. De gemeente Cranendonck roept de minister dringend op om het aantal overlastgevers op de COA-locatie heel snel blijvend omlaag te brengen.

Snel in gesprek

“We zijn blij met de uitspraken in de troonrede en de toezegging dat het kabinet op de kortst mogelijke termijn er alles aan zal doen om de schrijnende situaties in Ter Apel en in Budel aan te pakken. Maar een aantal van deze maatregelen is niet op korte termijn uitvoerbaar“, schrijft burgemeester Van Kessel. Hij wil dan ook op korte termijn in gesprek over de problematiek en de maatregelen die de minister gaat nemen voor Cranendonck.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie