Luister
muziek
20 September 2024 21:32
Deel dit artikel:

Defensie wil mogelijk oefenterrein Weerterheide uitbreiden

De Nederlandse krijgsmacht onderzoekt de mogelijkheden om het oefenterrein Weerterheide, gelegen tussen Budel en Weert, uit te breiden. Dit onderzoek is onderdeel van het bredere Nationaal Programma Ruimte voor Defensie (NPRD), dat in december 2023 van start is gegaan.

cranendonck24
  / / Redactie
Advertentie

Als onderdeel van dit proces organiseert Defensie een informatiebijeenkomst op maandag 23 september om 20.00 uur in MFC De Borgh in Budel.

De bijeenkomst biedt inwoners, bedrijven en organisaties uit de regio de gelegenheid om meer te weten te komen over de ruimtebehoeften van Defensie en de mogelijke impact op hun leefomgeving. Tijdens deze avond zal Defensie toelichten waarom uitbreiding noodzakelijk wordt geacht en welke vier specifieke gebieden rondom het huidige oefenterrein Weerterheide in beeld zijn als potentiële uitbreidingslocaties. Drie van deze gebieden liggen binnen de gemeente Cranendonck, terwijl het vierde gebied op Weerts grondgebied grenst aan Cranendonck.

Belang van uitbreiding

Het huidige terrein van Weerterheide speelt een belangrijke rol in de training van onze krijgsmacht. Door de inzet van modernere middelen en veranderende oorlogsvoeringstechnieken blijkt het terrein echter onvoldoende groot om alle noodzakelijke oefeningen uit te voeren. Defensie onderzoekt daarom of en hoe uitbreiding mogelijk is, met nadruk op zowel de huidige als toekomstige behoeften. Dit gebeurt met inachtneming van de impact op de omgeving en het milieu.

Defensie hecht grote waarde aan de inbreng van de lokale bevolking. Tijdens de informatiebijeenkomst in Budel kunnen inwoners en betrokkenen hun vragen, zorgen en suggesties direct bespreken met vertegenwoordigers van Defensie. Hoewel de bijeenkomst primair gericht is op genodigden die binnen de zoekgebieden wonen of actief zijn, staat deze ook open voor andere geïnteresseerden, mits zij zich vooraf aanmelden via de website van Defensie.

Rectificatie over azc

In de uitnodigingen die bewoners ontvingen, werd door Defensie verwezen naar het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers), wat bij sommige lezers de indruk wekte dat de ingebruikname van de kazerne al een voldongen feit zou zijn. Defensie heeft echter benadrukt dat dit nog niet het geval is en dat de consequenties van een eventuele uitbreiding voor het COA nog nader onderzocht worden.

Vervolgtraject

Na afloop van het onderzoek, dat begin 2025 wordt afgerond, zal Defensie haar ontwerp Nationale Beleidsvisie Ruimte voor Defensie publiceren. Deze beleidsvisie, waarin de resultaten van het onderzoek zijn opgenomen, wordt vervolgens ter inzage gelegd, waarna wederom zienswijzen kunnen worden ingediend. De uiteindelijke besluitvorming over de verdeling van de benodigde ruimte zal plaatsvinden binnen het Kabinet en wordt uitgewerkt in de landelijke Nota Ruimte.

Voor meer informatie en om je aan te melden voor de bijeenkomst, kun je terecht op de website van Defensie.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie