Hoe werken waterbeheerders uit verschillende landen samen? En hoe doen ze dat aan de andere kant van de oceaan, in bijvoorbeeld in Colombia? Waar de weersextremen nog extremer zijn? Vorige week waren er dertien Colombiaanse waterbestuurders op bezoek in Nederland.
Met Nederlandse bestuurders en specialisten deelden ze kennis en ervaring. Het bezoek was onderdeel van het Blue Deal Colombia programma InspirAgua. Waterschap De Dommel is onder de de vlag van de DWA, penvoerder van dit programma.
Het bezoek ging over samenwerken over grenzen. Binnen de eigen organisatie, met elkaar en met gebiedspartners. Er kwamen verschillende thema’s langs. Zoals het samenwerken met de omgeving bij projecten, natuurbescherming in Colombia, besluiten nemen en behandeling van gebruikte water in Nederland en waterbeheer in het algemeen.
“In de samenwerking met Colombia draait het om kennis uitwisselen en elkaar op ideeën brengen met goede voorbeelden. Zodat we beiden betere waterbeheerders worden. We moeten voorbereid zijn op veranderende en uitdagende taken in de toekomst”, zegt Ellen Bollen-Weide, programmamanager InspirAgua.
De Colombiaanse waterbestuurders zijn een week lang ondergedompeld in Nederlands waterbeheer. Ook was er veel aandacht voor de Colombiaanse aanpak, waar in Nederland weer veel van te leren valt. Bijvoorbeeld over klimaatverandering, droogte en hevige neerslag. Maar ook organisatorische onderwerpen als gebiedsprocessen en de geldzaken daarvan.
Volgens Erik de Ridder, bestuurlijk verantwoordelijk voor InspirAgua, geeft het bezoek belangrijke inzichten. “Ik geloof er echt in de samenwerking opzoeken en over de grenzen heen kijken. Je kunt dan niet alleen de ander kunt helpen, maar ook jezelf. Door te kijken door de ogen van een ander, zie je dingen die voor ons misschien vanzelfsprekend zijn. Maar die dat niet zijn”
Het Blue Deal Programma InspirAgua wil in 2030 schoner water. Dit voor 15 miljoen Colombianen die langs de Rio Magdalena werken en wonen. Het programma werkt met nationale partners en partners in de regio om het waterbeheer sterker te maken. Ze maken plannen voor rivieren, een goede crisisorganisatie, het gebruik van gegevens, het schoonmaken van afvalwater en het voorkomen van vervuiling.
Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android