Op tijd starten met slootonderhoud was nog nooit zo belangrijk. Het afgelopen jaar gaat de geschiedenis in als het natste jaar ooit. Het waterschap roept op om de beken en sloten goed te onderhouden.
"Op veel plekken in ons werkgebied staat het grondwater nog steeds hoog voor de tijd van het jaar. Ga goed voorbereid het najaar in en wacht niet met het uitvoeren van slootonderhoud. Want met een goed onderhouden sloot verklein je de kans op wateroverlast", stelt waterschap De Dommel.
Waterschap De Dommel voert het onderhoud uit aan de belangrijkste beken en sloten. Dit noemen ze de 'A-watergangen'. Voor de kleinere sloten ('B-watergangen') zijn de aangrenzende eigenaren verantwoordelijk voor het slootonderhoud. Ben jij eigenaar van een stuk grond aan zo'n sloot, dan moet je dus zelf het onderhoud uitvoeren. Dit geldt voor alle aangrenzende eigenaren: voor ondernemers, particulieren en terreinbeherende organisaties zoals Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.
Waterschap De Dommel: "Met slootonderhoud bedoelen we het maaien van de oevers en de bodem van de sloot. Maar ook het open houden van duikers en het verwijderen van maaisel, planten en rommel uit de sloot. Ook zorg je ervoor dat de oever niet te steil is. Zo is er geen belemmering voor de aanvoer en afvoer van water en verklein je de kans op wateroverlast."
Een goed onderhouden watersysteem is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar soms ook voor je omgeving, zegt het waterschap. "Daarom controleren wij aan het begin van ieder jaar steekproefsgewijs of het slootonderhoud door aangrenzende eigenaren voldoende is. Als er sprake is van achterstallig onderhoud of een ontoelaatbare belemmering voor de afvoer van water, dan krijgen de aangrenzende eigenaren van ons een brief. In die brief geven we aan wat er moet gebeuren en voor welke datum."
Volgens het waterschap is na een droge zomer het vasthouden van water belangrijk. Begroeiing in beken en sloten vertraagt de afvoer van water. En draagt dus bij aan het vasthouden van water. In oktober al starten met slootonderhoud is dan niet altijd wenselijk. Dit jaar zijn de rollen omgedraaid. "Toch is helemaal geen water vasthouden niet wat we willen. Zeker als er voldoende ruimte is in het watersysteem om water vast te houden, zodat het in de grond kan trekken."
Daarom is het advies van waterschap De Dommel: "Wacht niet met het uitvoeren van slootonderhoud, maar plaats wel meteen een stuwtje of duikerschot. Zo zorgen we samen voor een stuurbaar watersysteem dat water vasthoudt als het kan. En water afvoert als het nodig is."
Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android