Steeds meer mensen besluiten om een houtkachel te nemen. Deze geeft heerlijke warmte en op die manier kun je tijdens koude winters besparen op het gasverbruik. Met de gestegen gasprijzen kan dit een flinke besparing opleveren. Maar je moet je wel bedenken dat haardhout niet gratis is. Je mag niet zomaar naar een bos gaan om daar hout voor je kachel te sprokkelen. Het kappen van bomen is alleen toegestaan aan beheerders van de bossen. Soms laten zij gekapte bomen bewust liggen, zodat deze een bijdrage kunnen leveren aan de biodiversiteit.
Als je wordt betrapt op het weghalen van hout uit het bos dan krijg je daar een flinke boete voor.
Hout dat je in je kachel wilt gebruiken moet goed gedroogd zijn. Als dat niet het geval is dan brandt het niet en als het al brandt komt er veel rook vrij. Als je hout koopt bij een handelaar dan wordt het eerst gekloofd en daarna wordt het haardhout gedroogd voordat het wordt verkocht. Vers hout dat je zelf kapt, bijvoorbeeld van een boom in je eigen tuin, moet maanden drogen. Afhankelijk van de houtsoort kan het wel tot een jaar of langer duren voordat het geschikt is voor de kachel. Dit hangt af van hoe hard het hout is. Een handelaar gebruikt voor het drogen speciale methodes zodat het drogen een stuk sneller gaat. Bewaar het hout voor de kachel op een droge plaats, dat wil zeggen in een schuur of garage of bouw een houtopslag in de tuin. Zo voorkom je dat het hout natregent waardoor je het niet voor de kachel kunt gebruiken.
Verschillende houtsoorten zijn geschikt voor een houtkachel. Eiken-, beuken- en berkenhout worden veel gebruikt. Ook het hout van naaldbomen is op zich geschikt, maar dit bevat veel hars en wordt daarom afgeraden. Hout van struiken is in de meeste gevallen te dun om als kachelhout te kunnen dienen. Stook ook nooit hout dat is bewerkt met olie, beits of verf. Er kunnen dan tijdens het verbranden giftige stoffen vrijkomen en er kan overmatig veel rook ontstaan. Als je hout koopt bij een houthandel dan bestaat dit meestal uit één houtsoort, maar je kunt ook kiezen voor een gemengd pakket. Hout koop je per baal of per kubieke meter.
Let bij het stoken van een houtkachel altijd op dat je dit veilig doet. Laat de kachel niet branden als je er niet bij bent. Zorg dus dat het vuur uit is als je van huis gaat of als je gaat slapen. Leeg de aslade regelmatig en laat de schoorsteen na ieder stookseizoen vegen door een ervaren schoorsteenveger. Zo verklein je de kans op een schoorsteenbrand, één van de meest voorkomende oorzaken van een woningbrand tijdens de wintermaanden. Gebruik bij voorkeur een houtkachel met vuurbestendige glazen deur. Zo wordt voorkomen dat er rook en vonken de kamer in kunnen komen.
Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android