Elke vrachtwagen in Nederland en ook in andere Europese landen is uitgerust met een tachograaf. Dit apparaat is verplicht voor het vrachtverkeer en ook voor onder andere taxi’s, bussen en touringcars. De tachograaf heeft als belangrijkste taak om ervoor te zorgen dat duidelijk is dat de chauffeur zich aan de regels in de Rijtijdenwet houdt.
Dit is belangrijk omdat een oververmoeide chauffeur gemakkelijk betrokken kan raken bij een ernstig ongeval waarbij hij of zij niet alleen zichzelf maar ook anderen in gevaar kan brengen.
Een digitale tachograaf van Tachobyte wordt in de vrachtwagen ingebouwd, zodanig dat hij registreert wanneer de wagen rijdt en wanneer deze stilstaat. Met behulp van de GPS tracking in de tachograaf is ook op elk moment duidelijk waar de vrachtwagen rijdt. Daarnaast moet hij ook de snelheid registreren. De chauffeur kan de tachograaf inschakelen zodra hij vertrekt voor zijn eerste rit. Als hij stopt dan geeft hij aan of hij aan het rusten is of aan het werk, bijvoorbeeld met uitladen van vracht of misschien het oplossen van een storing. Deze informatie kan de werkgever digitaal raadplegen vanuit het kantoor. Zo kan de werkgever niet alleen precies zien waar de chauffeur is, maar ook wat hij op dat moment doet.
De tachograaf is er niet alleen voor de chauffeur maar ook zeker voor de ondernemer waar deze voor werkt. De ondernemer kan aan de hand van de tachograaf symbolen zien wat de chauffeur aan het doen is, maar hij kan ook zien waar en hoe hard de wagen rijdt. Zo kan hij de klant informeren wanneer deze zijn bestelling kan verwachten. Denk maar aan de tracking die bezorgdiensten gebruiken bij het bezorgen van pakketten. Dat gaat ook op basis van GPS tracking. Zelfs maaltijdbezorgers maken hier al gebruik van, al zijn dit uiteraard andere systemen dan een tachograaf. Verder kan de werkgever de gegevens op afstand uitlezen. Deze worden dan direct geïmporteerd in de boekhouding, zodat er eenvoudig facturen kunnen worden opgesteld en aangiftes gedaan om belastingen af te dragen. Zo wordt voorkomen dat de administratie niet op orde is en dat de Belastingdienst een boete uitdeelt of een naheffing oplegt.
Chauffeurs weten niet beter dan dat ze kunnen worden gevolgd als ze onderweg zijn. Ze ervaren dit doorgaans niet als ‘Big Brother is watching you’. Ze accepteren dat het deel uitmaakt van hun werk en dat het dus heel normaal is dat hun werkgever weet waar ze zijn en hoe snel ze rijden. Als je je als chauffeur in dienst van een transportbedrijf gewoon aan de wet en aan de regels van het bedrijf houdt is er immers niets aan de hand. Een medewerker die op kantoor zit kan ook worden gecontroleerd op aanwezigheid en of hij of zij wel aan het werk is of zit te niksen.
Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android