Met alle communicatiesnufjes van tegenwoordig is fysiek bezoek aan de huisarts binnenkort verleden tijd. Bij een keelontsteking kun je straks, via een soort Skype-verbinding, met wijd opengesperde mond thuis voor je PC gaan zitten en met een schemerlamp in de keelholte schijnen. Intussen moet je, luid, duidelijk en langgerekt 'AAA' roepen. Kinderen en huisdieren uit de buurt houden, zodat ze niet schrikken en in paniek raken.
Voor de huisarts is dit soort patiëntencontact ideaal: hij krijgt niet steeds die zure putlucht in zijn gezicht en kan niet besmet raken. De huisarts zal soms vragen om je ogen plat op het beeldscherm te drukken, waarbij je zelf je neus zover mogelijk zijwaarts moet drukken. Ogen zijn een weerspiegeling van de ziel en de arts kan daar veel uit aflezen (vooraf de ogen goed pups- en pusvrij maken). Zijn er vermoedens van ebola, knokkelvirus of kadaverkoorts, dan zal de arts acuut doorverwijzen naar het tropenziekenhuis in Rotterdam.
Ingewikkelder zijn aambeiproblemen en bilnaadtrombose. Bij redelijke fitheid is het raadzaam vooraf de broek te laten zakken, achterstevoren op het computerbureau te klimmen, met het achterwerk zo’n 20 centimeter van het beeldscherm. Voorkom dat de knieën het toetsenbord raken, omdat de verbinding gemakkelijk kan wegvallen. Meestal vraagt de arts om met een bureaulamp even bij te lichten. (Voor mannelijke patiënten is een speciale ‘zaklamp’ nog beter).
Zorg altijd dat je een tube Sperti, een penseeltje en een spiegeltje binnen handbereik hebt. De arts kan meekijken en zal precies navigeren naar het plekje waar je de zalf moet aanstippen. Om te voorkomen dat het beeldscherm ernstig wordt bevuild moet je twee dingen goed onthouden: als de dokter zegt ‘links’, betekent dat in het spiegeltje ‘rechts’. En misschien nóg belangrijker: ‘vóór’ betekent in het spiegeltje ‘achter’.
Is het computerbureau te gammel, dan bij voorkeur een stevige stoel gebruiken. Achterstevoren gebukt op de zitting krijgt de arts een riant beeld van het smeergebied. Mogelijk alternatief is de ‘Vodafonemethode’. Met gespreide benen en ontbloot onderlijf op de bank liggend, kun je digitale foto’s maken van het ‘Spertigebied’ en digitaal doorsturen naar de arts. Met je gezicht herkenbaar in beeld, is er weinig kans op persoonsverwisseling.
De bloeddruk kon al langer digitaal worden doorgegeven. Nieuw is het prikdoosje (Action 3,65 euro), waarmee je zelf in een willekeurige vinger prikt en het doosje met je burgerservicenummer (BSN) aflevert bij de gleuf van de dokterspost. Voor Action en HEMA liggen hier gouden kansen. Zij verkopen al de ‘Handy-Ear-Do-It-Yourself-Kit’, waarmee je tijdens het douchen zelf je oren kunt uitspuiten. Leesbrillen vind je in elke supermarkt tegenwoordig en Lidl verkoopt al hoorapparaatjes. Gaan we nog meemaken dat Gamma steeksleutels gaat verkopen om thuis je hartklappen bij te stellen?
Ooit zei een witgejaste schoolarts tegen de negenjarige Jantje Strick: “Mag ik eens even naar jouw vogeltje kijken?” Met al die nieuwe, medische snufjes lijkt dat wel een eeuw geleden.
Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android