Luister
muziek
04 Juli 2025 14:05
Deel dit artikel:

Zorgen over overlast door verwarde personen, ook in Cranendonck forse stijging

Een verwarde man hield donderdagavond Roosendaal in zijn greep. Dit incident blijkt niet op zichzelf te staan. In meer dan de helft van de Brabantse gemeenten is het aantal meldingen van overlast veroorzaakt door verwarde personen toegenomen. Ook in Cranendonck, waar een stijging van 39,5 procent te zien is.

Omroep Brabant
  / / Redactie
  • Beeld - Archieffoto
Advertentie

In de hele provincie ging het vorig jaar om 20.616 incidenten - 'slechts' 154 meer dan het jaar daarvoor. Maar in een paar gemeenten in onze provincie is het aantal explosief toegenomen. In twee gemeenten is dit aantal zelfs meer dan verdubbeld.

In 29 van de in totaal 56 Brabantse gemeente is het aantal meldingen van overlast veroorzaakt door verwarde personen gestegen. Dat blijkt uit een analyse van het ANP. Niet iedere stijging is gigantisch. Zo kwamen er bijvoorbeeld in Loon op Zand 3,4 procent meer meldingen binnen. Maar in acht gemeenten is het aantal met meer dan 50 procent toegenomen. In de gemeenten Heeze-Leende en Nuenen, Gerwen en Nederwetten is de stijging enorm: hier is het aantal meldingen met meer dan 120 procent toegenomen.

In Heeze-Leende kreeg de politie in 2023 nog 52 meldingen binnen van overlast veroorzaakt door mensen die verward gedrag vertoonden. Een jaar later zijn dat er maar liefst 119, een stijging van 128,8 procent. In Nuenen, Gerwen en Nederwetten waren dat er in 2023 nog 74, een jaar later zijn het er 168.

De meeste meldingen kwamen vanuit Eindhoven. In totaal kreeg de politie daar 2901 meldingen van overlast door verwarde personen. Vergeleken met vorig jaar betekent dat wel een afname met tien procent.

De grootste afname is in Waalre te bespeuren. In 2023 kreeg de politie daar nog 94 meldingen binnen. Een jaar later is dat aantal afgenomen naar 35 meldingen, een daling van meer dan zestig procent.

Landelijk beeld

In heel Nederland ging het om een recordaantal van ruim 149.000 incidenten. Een jaar eerder waren dat er nog 141.000 - een stijging van zes procent. Volgens Martin Sitalsing, politiechef Eenheid Noord-Nederland, is enkel ingrijpen van de politie niet voldoende bij dit soort meldingen: "In veel gevallen hebben de mensen waar wij komen behoefte aan hulp of zorg. Aangezien wij geen zorgverleners zijn, is de inzet van politie vaak niet de meest effectieve. Er moet daarom veel meer aandacht uitgaan naar hulp en zorg zodat we dergelijke situaties kunnen voorkomen. Het is aan de overheid om daar absolute prioriteit aan te geven en voldoende geld voor uit te trekken.’

Cranendonck

Vorig jaar werden in de gemeente Cranendonck 233 meldingen van mensen met verward gedrag geregistreerd. In 2023 waren dat er 167, een stijging van 39,5 procent. Dit is het aantal meldingen in eerdere jaren: 86 meldingen in 2022, 78 in 2021, 109 in 2020 en 64 in 2019.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie