Ruim 65 hectare aan voormalige pachtpercelen van Staatsbosbeheer worden ingericht als natuur. Verschillende percelen in en tegen het Leenderbos worden de komende jaren opnieuw ingericht. Bos, bloemrijke weides, natuurakkertjes en poelen worden gemaakt voor meer biodiversiteit en om de natuur in de omgeving te versterken.
Alle percelen waren al in eigendom van Staatsbosbeheer en waren sinds de jaren '80 uitgegeven aan verschillende lokale pachters. De betreffende pachters zijn volledig schadeloos gesteld door een overheidsbijdrage uit de subsidieregeling Realisatie Natuurnetwerk Brabant. Deze regeling bestaat dankzij provincie Noord-Brabant en het GOB (Groen ontwikkelfonds Brabant). Voorheen werden de percelen gebruikt voor maïs, asperges, aardappelen en andere gewassen.
Met het beschikbaar komen van deze percelen voor natuur kan ook de bodem- en waterhuishouding verbeterd worden. Dat draagt bij aan een gezond ecosysteem waar ook de natuur in de verdere omgeving van profiteert. Soorten als boomleeuwerik, nachtzwaluw en roodborsttapuit profiteren hiervan die daarmee een belangrijke rol vervullen voor typische (doel)soorten van het heidelandschap.
De eerste jaren zullen de percelen worden uitgemijnd. Uitmijnen is een vorm van natuurontwikkeling over een langere periode. Het is een aangepaste beheermethode gericht op het afvoeren van een teveel aan voedingsstoffen. Zo verloopt de overgang van landbouw naar natuur geleidelijk. De techniek van uitmijnen door bepaalde gewassen te telen wordt ingezet als overgangsbeheer ter voorbereiding op het langere-termijn-beheer zoals bosaanplant of graslandbeheer.
Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android