Luister
muziek
13 Juli 2025 21:44
Deel dit artikel:

Kijkje voor en achter coulissen van EK Motoball in Budel: 'Wat we hier hebben is uniek'

Zowel junioren (onder de 18 jaar) als senioren uit Frankrijk, Duitsland, Oekraïne, Litouwen en Nederland zijn vertegenwoordigd in de competitie in de Budelse arena aan de Schoordijk, dat omgetoverd is tot een evenementencomplex voor het EK Motoball. Tribunes, pitstraat, muziekpodium, verzorgingsverblijven, horeca en veel meer. Cranendonck24 nam afgelopen weekend een kijkje voor en achter de coulissen.

cranendonck24
  / Bernice Dings
  • Beeld - Hennie Roosen
Advertentie

Oud-speler en hoofdtrainer Bart Hompes en medetrainer Tonnie van Kessel kijken hoe 'hun jeugd' het opneemt tegen het sterke Franse team. Er is veel animo en talent bij de jongeren. Frank van Mierlo, die de communicatie rondom het toernooi verzorgt, staat ons te woord. "Generatie op generatie wordt motorvoetbal doorgezet. Wat we hier hebben is uniek. Voorheen waren er ook motoballteams in Dordrecht en Losser, maar Budel is als enige overgebleven", zegt Frank. Motoballvereniging (MBV) Budel telt in totaal zo'n tachtig leden.

In samenwerking met Offroad Budel is de organisatie druk bezig geweest met het opzetten van het toernooi. "Er komt veel bij kijken in de voorbereiding van een Europees kampioenschap. Vergunningen, licenties, sponsoring, planningen maken. We zijn dankbaar voor onze vrijwilligers. Zelfs vanuit Groningen zijn ze hier om mee te helpen. De gastteams zijn ondergebracht in een hotel in Haelen bij Roermond."

Communiceren via de gashendel

De jeugd rijdt op 80cc en de volwassenen op 250cc. Voor de wedstrijd worden de motoren getest op decibellen en of het beugelwerk in orde is. Er wordt vier keer een kwartier gespeeld. Er is geen dweilpauze, maar een 'strooipauze', waarbij de betegelde arena met behulp van een kunstmeststrooier wordt voorzien van een nieuw laagje zand.

"Het komt op driften aan in dit spel, vandaar dat er zand nodig is", vertelt Frank van Mierlo. De spelers klemmen de 40 centimeter hoge bal tussen hun been en de beugel en zoeken naar een mogelijkheid om te scoren. Spelers die vrij staan, proberen de aandacht te trekken van hun medespeler. "Ze communiceren via de gashendel om hun positie duidelijk te maken." Het is een behendige en boeiende sport, maar lichamelijk zwaar. "Vroeger hebben we ooit twee vrouwelijke spelers gehad. Het zou mooi zijn als we ooit een vrouwenteam kunnen opzetten."

Voor en afterparty

Achter de tribune bevindt zich de pitstraat. In containers zijn monteurs aan de slag met de nodige reparaties en banden vervangen. Enkele rijders zijn aan het bijkomen in de schaduw. De sfeer is goed en vriendschappelijk. MBV Budel doet mee aan de Duitse competitie en kent zo ook veel andere spelers.

Het is een fysiek intensieve sport. Daarom krijgen de rijders ook fysiotherapie en zo nodig een laserbehandeling bij de chiropractor in Budel.

In de avonduren is er ook de nodige ontspanning. Op het grote podium zorgt een dj voor een feest waar zo'n duizend mensen op af komen. "Het wordt hier 's avonds een gekkenhuis, dan gaan ze helemaal los. Met de benen letterlijk en figuurlijk buiten", aldus Frank.

Olympische droom: 'Uit speciaal hout gesneden'

Op 1 april werd het nog verkondigd als een grap, maar er is zeker een droom dat motoball erkend wordt als olympische sport. "Waarom niet? Het is een unieke en de snelste gemotoriseerde teamsport ter wereld. Als motoballer ben je uit speciaal hout gesneden." Aan het sfeerteam, die speciaal herkenbare t-shirts hebben, en de vrijwilligers zal het niet liggen: "Ja, dat zou echt 'de max' zijn, dan gaat hier het dak eraf, als onze rijders een olympisch team zouden worden."

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie