Luister
muziek
25 april 2020 - 09:15
Deel dit artikel:

Tijd van Cranendonckse natuurbranden aangebroken: Al zeven in april

Het wordt warmer en droger. Daarmee gepaard gaan, zoals ieder jaar, natuurbranden. In deze maand zagen we er al zeven in Cranendonck. Bij één wordt vermoed dat die is aangestoken.

cranendonck24
  / Redactie
  • Beeld - Harm van Leuken
Advertentie

Laten we ze even op een rijtje zetten:

Twee brandjes in Budel-Dorplein | 4 april
Deze zondagmiddag woeden plotseling twee bermbrandjes in Budel-Dorplein. Rond 16.35 uur laaien ze op. Een getuige zegt dat jongeren de brand hebben aangestoken.

Het ging om een brand in een bosschage aan het Kerkplein, langs de kerk. Even later komt een melding binnen van een bermbrand aan de Fabrieksstraat. Deze was groter van omvang en had meer risico op uitbreiding dus werd besloten eerst dat brandje te blussen. Even later is ook het andere vuur gedoofd.

De politie heeft zich door de getuige laten informeren over de verdachten. Zij zouden in een zwarte auto hebben gereden.

Bosbrand tussen Budel en Weert | 16 april
Ditmaal op een donderdagmiddag. Rond 16.15 uur wordt melding gedaan van een bosbrand op de grens van Budel en Weert. Meerdere eenheden van de brandweer zorgden ervoor dat de brand snel geblust werd, waardoor de schade beperkt is gebleven.

De brand zorgde voor een flinke rookontwikkeling, die vanaf de A2 goed te zien was. Het bosbrandje ontstond tussen de Anton Philipsweg in Maarheeze en de Wildenberg in Weert. Het stukje berm lag tussen de Eindhovenseweg en de snelweg A2 bij Budel en Weert.

Natuurbrand aan Geuzendijk in Budel | 20 april
De hulpdiensten rukken groots uit. De brand blijft beperkt. Wellicht doordat de brandweer en politie deze brand serieus namen. Eerder die dag lag alle focus van hulpdiensten in de regio op Deurne, waar natuurgebied Deurnese Peel in brand stond.

Aan de Geuzendijk ging het maandagavond rond 20.00 uur mis, toen een dennenboom vlam vatte. Gelukkig kon een groter vuur voorkomen worden.

De brandweer van Budel, Maarheeze en Heeze kwamen op het vuur af. Ook de politie rukte uit.

120 vierkante meter bos verbrand in Budel | 21 april
Bij een natuurbrand aan de Schoordijk in Budel is zo'n 120 vierkante meter aan bos verbrand. De brandweer heeft erger voorkomen.

Rond 17.00 uur brak de brand uit, nabij het motoballveld. De brandweer rukte snel uit met twee spuitwagens en een tankwagen. Daardoor bleef het bij een beginnende brand en heeft het niet om zich heen kunnen grijpen. De brandweer heeft nog een tijdje nageblust.

Bosbrandje aan Schoordijk in Budel | 23 april
Gelukkig viel het ook hier mee. De brandweer is snel ter plaatsen. Het vuur ontstond rond 14.15 uur, maar niet veel later heeft de brandweer het al kunnen doven.

Bosbrand aan ventweg in Maarheeze | 24 april
Even na 18.00 uur is de brandweer uit Maarheeze en Heeze gealarmeerd voor brand aan de Klaterspeelweg, parallel aan de snelweg A2 in Maarheeze. In een klein stukje bos met dennenbomen was brand ontstaan. Geen grote paniek, het vuur is snel onder controle.

Wat de aanleiding van de brand is, is niet helemaal duidelijk. Er wordt gedacht aan een weggegooide sigarettenpeuk. 

Brandgevaar door droogte
Het is op dit moment ontzettend droog in Nederland. Daarnaast stijgt ook de temperatuur flink. Deze combinatie zorgt voor aanzienlijk meer natuurbranden. Dus let op. Hieronder ter afsluiting wat tips om brandgevaar te verkleinen (via Veiligheidsregio):

  • Let op waar je jouw auto neerzet. Een uitlaat en katalysator kunnen heet worden en bij parkeren in hoog, droog gras kan het een natuurbrand veroorzaken.
  • Rook liever niet in natuurgebieden. Doe je het toch, maak je sigaret dan zorgvuldig uit voor je hem weggooit. Als er een rookverbod van kracht is, moet je je daar uiteraard aan houden.
  • Gooi afval in de daarvoor bestemde bakken. Afval, zoals bijvoorbeeld een glazen fles, kan de oorzaak zijn van brand. Een glazen fles waar de zon op schijnt, kan als vergrootglas werken en droge planten of gras in brand krijgen.
  • Houd je wat betreft het gebruik van barbecues, kampvuren en vuurkorven aan de regels die ter plekke gelden.
  • Parkeer niet op bospaden of toegangswegen; brandweervoertuigen moeten altijd vrij baan hebben.
  • Wees extra alert als je op een heideveld of in een dennenbos bent. Hier is de kans op een snel uitbreidende brand groter dan in een loofbos.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie