Luister
muziek
02 Mei 2020 12:09
Deel dit artikel:

Voor 112-fotograaf Harm van Leuken staat foto's maken op de tweede plaats bij brand en ongevallen

Persfotograaf Harm van Leuken (30) uit Budel schiet uit de startblokken als zijn pieper afgaat. Hij spoedt zich naar de brand of het ongeval. Natuurlijk om foto’s te maken, maar 112-fotograaf zijn is veel meer dan dat, vertelt hij.

cranendonck24
  / Redactie
  • Beeld - Laura Raats
Advertentie

Harm werkt vier dagen in de week in de bakkerij bij leer-werkbedrijf Kr8tig in Weert. Hier werkt hij met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast werkt hij er op de pr-afdeling. Maar als hij vrij is, maakt hij tijd voor zijn hobby fotografie, waar hij al negen jaar aan verknocht is. Zijn camera heeft ie altijd bij zich.

De hulpdiensten vertrekken richting de plaats waar de melding vandaan komt. Op datzelfde moment stapt ook Harm in zijn auto en spoedt zich naar de locatie. Onderweg probeert hij zich voor te bereiden op wat er gebeurd kan zijn. Dat is uit de melding enigszins af te lezen, maar nooit heel specifiek. “Elk incident is weer anders. De ene keer is er een kind bij betrokken, de andere keer ligt een auto in de sloot, maar geen gewonden. Het kan heel heftig zijn, maar soms valt het ook heel erg mee”, vertelt Harm.

Toch is foto’s maken niet het allerbelangrijkste op de plaats van het incident, zo vertelt hij. “Ter plaatse kijk ik altijd eerst of ik kan helpen. Kan ik bijvoorbeeld het verkeer regelen of het slachtoffer helpen?” Daarna komen de foto’s pas. “Dat doe ik zo tactisch mogelijk. Het slachtoffer fotografeer ik niet herkenbaar in beeld. Daarnaast wil ik zoveel mogelijk van het incident op foto laten zien.”

Ramptoerist
Toch schiet dat veel mensen in het verkeerde keelgat. Zo krijgen 112-fotografen regelmatig kritiek op hun werk en worden ze weggezet als ramptoerist. “Daar klopt niks van”, zegt Harm. “Mensen snappen het werk erachter niet. Allereerst worden wij toegelaten door de hulpdiensten. Politie laat ons echt niet toe als we ons werk niet goed doen. We houden rekening met slachtoffers. Kentekens en personen worden onherkenbaar gemaakt op de foto’s.”

“De mensen die kritiek hebben, kijken ook allemaal op internet als ze de sirene horen. Ze zijn dan blij als ze weten wat er gebeurd is. Ook als er een ongeval gebeurt op de snelweg waar ze op gaan rijden, willen ze weten wat dat voor hun betekent. Ik ga ter plaatse omdat ik nieuws wil brengen en wil informeren. Niet voor de sensatie.”

Bijzonder werk
Het is een gevoelig punt voor Harm. Het is zijn vak dat in twijfel gebracht wordt, maar hij heel bijzonder vindt. “Niet veel mensen kunnen het aan”, vertelt hij. “We zien veel heftige dingen en ter plaatse is het echt heel hectisch. Dat maakt het bijzonder. Van de andere kant weet je ook nooit wat je aantreft. Dat maakt het ook weer spannend en leuk.”

En toch staat fotograferen altijd op de tweede plek voor hem. “Als ik iets anders kan doen ter plaatse, dan doe ik dat eerst. Dat staat áltijd op de eerste plek.”

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie