Meer en meer gaan de scholen open en verdwijnt het beeld van het thuis lesgeven. Klinkt als een prachtige vooruitgang, maar lang niet alle ouders zijn blij dat hun kinderen nu alweer naar school mogen. “Dat is schrikken. In de gehele situatie is tenslotte niets veranderd”, vertelt een ouder uit Budel.
Er is voor schoolgaande kinderen en hun ouders best wel wat veranderd in deze coronatijd. Vanaf de sluiting tot de nu weer fulltime opening van de (basis)scholen wordt er veel flexibiliteit van zowel ouder als docent verwacht. Vele ouders worstelen met thuis- en huiswerk en de bezorgdheid omtrent de uitbraak van corona. Want wat als je als ouder tot een risicogroep behoort? Of als je kind het uiteindelijk beter doet zoals het nu gaat? We spreken een aantal ouders uit Cranendonck.
“Doordat mijn partner een auto-immuunziekte heeft en maar 50 procent longcapaciteit, zijn wij twee weken vóór de lockdown al in quarantaine gegaan”, vertelt een anonieme ouder uit Budel. Voor het gehele gezin, dus ook de kinderen, betekende dit onder andere geen school, geen vrienden of familie over de vloer en boodschappen laten bezorgen. “Je wereldje wordt van het ene op het andere moment heel klein.”
Het thuiswerken van de ouders en het huiswerk van de kinderen kan nog prima gecombineerd worden, vertelt de ouder. “Onze jongste telg heeft bij het huiswerk ietwat meer aandacht nodig maar omdat ik thuis ben en aandacht en tijd aan helpen kan besteden, gaat deze met sprongen vooruit. De oudste is zelfstandig en hoef ik nauwelijks bij te staan.”
Overleg met arts
De scholen gaan nu weer volledig open. Daar staat dit gezin helemaal niet op te wachten. “Mijn partner is nog steeds ziek, cijfers van besmettingen worden nog niet veel lager, onderzoek over kinderen en besmetting is nog niet afgerond en een medicijn of vaccinatie nog niet in het vooruitzicht.” In goed overleg met school en arts hebben ze hun kinderen naar school laten gaan. “Omdat we denken dat het de beste beslissing in het belang van de kinderen zou zijn.”
De volle klassen met kinderen ziet de anonieme ouder niet zitten. “Ik kan me niet voorstellen dat het risico daarmee niet groter wordt”, legt ze uit. “Je moet erop vertrouwen dat andere ouders hun kind thuishouden als hij of zij ziek is. Ik hoor ook voorbeelden van mensen die hun kind naar school sturen omdat ze zich niet wéér kunnen afmelden op hun werk. Dat beangstigt mij enorm.”
Beter thuis
“Waarom zouden de kinderen eigenlijk niet op dezelfde weg door mogen gaan als nu?”, vraagt een andere ouder, uit Budel-Schoot, zich af. “Want mijn kind gedijt eigenlijk nu beter thuis in deze parttime omstandigheden dan fulltime.
Rilana Doezé (moeder van twee) uit Maarheeze is juist erg blij dat de kinderen weer in hun ritme kunnen komen op school. “Wij hebben de vlag klaarliggen voor 8 juni. Dat iedereen zijn rust en routine weer kan oppakken”, vertelt ze.
“Toen we te horen kregen dat de scholen dicht gingen, waren we wel even in paniek”, legt Rilana uit. “Het is voor ons een kwestie van mindset geworden, niet lullen maar poetsen en realiseren dat er mensen zijn die nu vechten voor hun leven. Om je dan druk te gaan maken of je kinderen het huiswerk wel of niet maken, nou nee.”
Rilana vertelt: “Afgelopen tijd lijkt het meer jongleren 2.0. Het zal per kind verschillen maar ons mannetje heeft met zijn huiswerktaken voor heel wat roering gezorgd. Vanuit het niets naast werknemer, ouder, partner, huishoudster, nu ook een volleerd docent zijn. Een paar tanden bijschakelen, zeg maar.”
Respect voor leerkrachten
Ook spreken we Susan Horsten-Dirks uit Budel-Schoot. Ze heeft twee kinderen. Zij is ontzettend blij dat de scholen weer opengaan. “De school heeft het vanaf het begin super geregeld. Het welzijn van de kinderen heeft continu vooropgestaan voor de school. Huiswerkstrijd is niet de bedoeling dus dat bespreken we dan ook op school. Wij hebben het best wel als pittig ervaren. Respect voor de leerkrachten die een hele klas vol mogen begeleiden.”
De richtlijnen van het RIVM worden door de scholen in Cranendonck goed gecommuniceerd naar de ouders, zodat zij hopelijk zorgeloos hun kinderen naar school kunnen laten gaan. Zoals Susan zegt: “Het welzijn van de kinderen staat voorop.”
Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android