Luister
muziek
10 juni 2020 - 12:08
Deel dit artikel:

SP Brabant stelt statenvragen over monitoring waterspiegel bij Refresco in Maarheeze

De SP van Noord-Brabant heeft vragen gesteld aan de Gedeputeerde Staten over de monitoring van de waterspiegel frisdrankfabrikant Refresco in Maarheeze. Daarbij focust de partij zich vooral op de participatie van de dorpsraad van Maarheeze en andere inwoners van het dorp. De SP vraagt zich af of zij ook in de werkgroep mogen plaatsnemen.

cranendonck24
  / Redactie
  • Beeld - Cranendonck24
Advertentie

Er is momenteel een betere monitoring van de grondwaterspiegel bij Refresco nodig, stellen alle belanghebbenden. "Het is ons bekend dat er minstens al één bijeenkomst ter uitvoering van deze monitoring plaatsgevonden heeft. De beschikking bevat in voorschrift 4 een aantal eisen, die aan deze monitoring gesteld worden", zegt de SP. "Zo dient er een monitoringsplan gemaakt te worden dat minimaal vier weken voor de eventuele uitbreiding van de onttrekking door het bevoegd gezag dient te zijn goedgekeurd. Er dient een werkgroep te worden opgericht waarin “minimaal de provincie, de gemeente, het Waterschap en Refresco zijn vertegenwoordigd.”

De dorpsraad van Maarheeze, en andere inwoners van Maarheeze, willen graag bij deze werkgroep betrokken worden. "De dorpsraad is één keer op een zeer laat moment in kennis gesteld van een bijeenkomst van de werkgroep; slechts één vertegenwoordiger van de dorpsraad was in de gelegenheid deze bijeenkomst bij te wonen. Daarna is er niets meer van de Werkgroep vernomen", aldus de SP.

Vragen
Hierover heeft de SP fractie de volgende vragen gesteld aan de Gedeputeerde Staten:
- Welk belang hecht uw College aan de hoogte van de grondwaterspiegel in de directe omgeving van Refresco en in welke mate ziet uw College daarbij een belang voor de omwonenden van Refresco en hun woningen?
- Is uw College het met de SP eens dat het woord “minstens” , zoals dat gebruikt is in de omschreven samenstelling van de werkgroep, toestaat dat er ook omwonenden in deze Werkgroep kunnen plaatsnemen?
- Op welke wijze wil uw College dat omwonenden en hun vertegenwoordigers bij besluitvorming over Refresco worden betrokken en behoort daar ook deelname aan in de Werkgroep bij? Zo nee, waarom niet?
- Is uw College bereid een uitnodiging aan de Dorpsraad, de Vereniging Duurzaam en Groen Maarheeze en de BMF te sturen om deel te nemen aan de Werkgroep? Zo nee, waarom niet?
- Wat is de status van het monitoringsplan, heeft uw College het al goedgekeurd en kan dit, indien gereed, beschikbaar gesteld worden voor betrokken en belanghebbenden? 

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie